Wouter van Loon
Wouter van Loon Nieuws 2 feb 2017

Syrisch Twittermeisje Bana richt pijlen op Trump

Het 7-jarige meisje Bana Alabed, dat vanuit de Syrische stad Aleppo twitterde toen die belegerd was, heeft haar pijlen op de Amerikaanse president Donald Trump gericht. Ze stuurde Trump een bericht naar aanleiding van de immigratiestop die de Amerikaanse president heeft ingevoerd. Daardoor neemt de VS geen migranten meer op uit onder meer Syrië.

Trump plaatste een bericht over de ophef op Twitter: „Iedereen vraagt zich af of het wel of geen immigratieverbod is. Noem het wat je wilt, het gaat erom dat we slechte mensen (met slechte intenties) uit ons land houden.”

Geen eten en water

Daarop vroeg Bana aan Trump: „Ben ik een terrorist?”

Trump gaf het meisje echter geen antwoord, en daarom besloot Bana (of haar moeder) om een video te plaatsen. Ze zegt in gebroken Engels: „Meneer Trump, heeft u ooit geen eten en geen water gehad voor 24 uur? Denk aan de vluchtelingen en de kinderen van Syrië.”

Open brief

Trump heeft nog geen antwoord gegeven. Het is niet voor het eerst dat Bana probeert in contact te komen met Trump. Ze stuurde eind januari ook al een open brief naar Trump, die werd gepubliceerd door de BBC. Ze vertelt daarin dat ze nu in Turkije leeft – ze is daarnaartoe gevlucht toen Aleppo werd ingenomen door het leger van het Syrische regime van Assad.

„Toen ik nog in Aleppo leefde, zat ik op school, maar die werd al snel verwoest door de bombardementen. Sommige van mijn vrienden gingen dood”, schreef het meisje. „Miljoenen kinderen in Syrië zijn nog niet in veiligheid, zoals ik, en lijden in het hele land. (…) U bent de Amerikaanse president, dus kunt u alstublieft de kinderen en het Syrische volk redden?”

Het is niet bekend of Trump de brief heeft gelezen – hij heeft in elk geval niet op de vraag van Bana gereageerd.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang donderdag de beste leestips in je mailbox!

Reageer op artikel:
Syrisch Twittermeisje Bana richt pijlen op Trump
Sluiten