Noelia Romero Cabrera
Noelia Romero Cabrera Nieuws 28 feb 2017 / 07:22 uur

Reizigers de spits uit: hoe doe je dat?

De drukte op de wegen en in het openbaar vervoer is reizigers vaak een doorn in het oog. Met vertragingen bij de NS lopen social media over van de klachten en de vele foto’s van volgepropte treinen. Een van de vele oplossingen is om de spits dan maar geheel te mijden. Rotterdamse studenten krijgen vanaf deze maand geld als ze op de fiets in plaats van het OV in stappen. Metro zet zes opties voor spitsmijden, file-ontwijken en drukte-ontduiken voor je op een rij.

Fietsen voor een goed doel (niet jezelf)

Wat moet je doen: fietsen in plaats van het OV in gaan
Wat krijg je: je spaart voor een goed doel, met 1,25 euro per spitsmijding

Studeer je in Rotterdam en reis je met het OV? Goed nieuws: als je vanaf deze maand de fiets pakt in plaats van de metro, bus, trein of tram kun je daarmee geld sparen. Enige addertje onder het gras: dat geld is niet voor jou als trouwe fietser, maar voor een door jou gekozen goed doel. En natuurlijk zorg je voor een minder drukke ochtendspits in het Rotterdamse OV, houd dat vooral in je achterhoofd als je in de stromende regen op je fietsje wacht totdat de tram voorbij is gereden. Meedoen kan tot december 2017.

Overstappen op elektrische fiets

Wat moet je doen: de auto laten staan en met de fiets gaan
Wat krijg je: 8 cent per kilometer die je met de fiets rijdt in plaats van met de auto, of punten die je kunt inwisselen voor cadeaus en giftcards

Brabanders die de vierwieler laten staan en in plaats daarvan de tweewieler op stappen, krijgen een vergoeding voor hun moeite. Volgens organisatie B-Riders zorgt dat voor een frisse start van de dag en een opgeruimd en fit gevoel. Bovendien zou je dan vlot de files voorbij gaan, het milieu verbeteren en ontspannen aankomen. Er doen ruim 5.000 mensen mee, die samen meer dan 6,1 miljoen kilometer hebben gefietst en er 2.000 auto’s minder de weg op gaan per dag. In andere delen van Nederland kun je behalve vergoedingen per kilometer, ook een tegemoetkoming krijgen in de aanschaf van een nieuwe fiets, of die nou elektrisch is of niet.

Hoe laat ga jij de deur uit?

Wat moet je doen: Timesupp downloaden en je favoriete locaties en afspraken erin zetten
Wat krijg je: een op maat gemaakt reisadvies met de minste vertraging én via de snelste weg

De app scant je agenda op reisafspraken waaraan een locatie toegevoegd is. De app berekent dan automatisch alle reistijden voor al je afspraken en laat die meteen in je agenda zien. Hij kent de files, berekent de vertraging en waarschuwt je vervolgens via een pushbericht wanneer je moet vertrekken. In de berekening van het perfecte vertrekmoment houdt TimesUpp zelfs rekening met parkeertijd en het aantal vrije plaatsen in parkeergarages.

Spitsmijden in de trein

Wat moet je doen: niet de trein in stappen met de spits
Wat krijg je: korting op je treinreis, beloningen bij elkaar sparen en kans op 200 euro per dertien weken

Lees ook: Bioscoopkaartje sparen door buiten spits te treinen

Sardientjes in een blikje hebben op sommige trajecten en tijden meer ruimte dan de treinreizigers. Een optie is om de spits geheel te vermijden en later of eerder te vertrekken richting je werk of studie. De NS biedt voordelige kortingsabonnementen, waardoor je goedkoper reist buiten de spitstijden. Op het traject tussen Alkmaar en Amsterdam kun je ook sparen voor punten als je buiten de spits reist waarmee je tot 200 euro extra in dertien weken kunt verdienen. Medewerkers van de NS reizen al niet meer naar het werk tussen 08.00 en 09.00 uur.

Carpoolen

Wat moet je doen: afspreken met reisgenoten om samen te reizen, in plaats van in je eigen autootje de weg op gaan
Wat krijg je: lagere benzinekosten en meer gezelligheid

In plaats van in je eentje in je vierwielertje achteraan sluiten in de file, kun je dat beter doen met meer mensen in je auto. Als iedereen dat nou eens doen, zouden er zomaar eens veel minder auto’s de weg op hoeven. En dat resulteert dan weer in misschien wel minder files. Bonuspunt: zo wordt de rit naar werk ook nog eens een stuk gezelliger dan in je uppie.

Later starten en eindigen

Wat moet je doen: een uurtje eerder in de schoolbanken gaan zitten of nog een uur langer in de kantine blijven
Wat krijg je: minder drukte onderweg en extra studie- of werktijd

Een eenvoudige oplossing als jouw kantoor of school eerder open is: start een uurtje eerder met je werk- of schooldag (en vertrek dan ook niet om vijf, maar om vier uur ’s middags). Bedenk eens wat je kunt doen met dat extra uurtje, in plaats van je bij de rest van de reizigers proppen in het OV of op de weg, daar ga je toch wel wat eerder je bed voor uit?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Reizigers de spits uit: hoe doe je dat?
Sluiten