Alice Boothby
Alice Boothby Nieuws 2 feb 2017

Ralien crowdfundde Yale master: ‘alles is mogelijk!’

De 24-jarige Ralien Bekkers gaf woensdagavond haar afstudeerborrel. Niet voor haar studiegenoten, maar voor de 350 crowdfunders die haar masterstudie aan de prestigieuze Amerikaanse universiteit Yale mogelijk maakten.

Ralien werd in 1992 geboren, heeft voor de Verenigde Naties gewerkt, studeerde met een 8 gemiddeld af aan de Universiteit van Amsterdam én crowdfundde zichzelf naar de prestigieuze universiteit Yale, waar ze het komende half jaar ook nog eens gaat werken als docent. Er zijn maar weinig 24-jarige studenten die dat kunnen zeggen. Dit is het succesverhaal van Ralien Bekkers. Een student met een jaloersmakend cv, een heldere visie en de ogenschijnlijke gunfactor. De student uit Amsterdam interesseerde zich op jonge leeftijd al voor duurzaamheid en zat als jongerenvertegenwoordiger al op jonge leeftijd naast secretaris-generaal Ban Ki-moon.

#RaliennaarYale
Een logische, maar bijna onmogelijke stap na haar bachelor Future Planet Studies aan de UvA was de opleiding Environmental Management aan Yale. Ralien werd toegelaten tot de topuniversiteit, maar kon als Nederlandse student onvoldoende beurzen krijgen. Met haar crowdfundingcampagne #RaliennaarYale lukte het haar om binnen zes weken ruim 30.000 euro op te halen. Zo werd ze onbedoeld een symbool voor The American Dream. Ralien: „Als je een goed idee hebt, is álles mogelijk!”

Wat heeft die crowdfundingactie persoonlijk voor jou gedaan?
Mijn stiefmoeder zei laatst: ‘Als Ralien iets bedenkt, hoe gek het ook klinkt, dan gaat het gebeuren’. Dat is ook mijn kracht in mijn werk. Als ik zie dat iets mogelijk is, dan ga ik er ook echt vol voor. Dat was ook het geval bij de actie. Ik had vrij weinig te verliezen en heb het gewoon geprobeerd. Voor mij was het uiteindelijk meer rewarding om het via deze weg te doen dan een volle beurs te krijgen. Zo zag ik hoeveel mensen vertrouwen hebben in de nieuwe generatie die graag iets wil, maar wel een steuntje in de rug nodig heeft. Daarnaast is het echt een enorm privilege als je aan zo’n topuniversiteit mág studeren. Ik vind dat je daar wel wat voor mag doen.

Is die 30K ook echt opgegaan?
Ha, ja. Veel te snel! Ik moet straks druk aan de slag om leningen af te betalen. Het was een mooi begin, maar twee jaar studeren kostte helaas nog veel meer. Maar het was het absoluut waard en ik hoop zo anderen te kunnen inspireren dat het écht mogelijk is. Zo kreeg ik laatst een mailtje van een middelbarescholier met de vraag hoe ze ook naar Yale kon, en of ik kon adviseren. Je moet het gewoon proberen en zien waar het schip strandt. Als je een goed idee hebt, is alles mogelijk!

Hoe is de master je vergaan?
Het was de beste keuze van mijn leven tot nu toe. Je behoort wel tot de happy few: alle studenten zijn stuk voor stuk heel gemotiveerd en gecommitteerd om hun kennis en vaardigheden in te zetten voor het klimaat, milieu en duurzaamheid. Het was heel anders dan studeren hoe ik gewend was: je kiest hier voor het studeren en gaat nachtenlang door. In Nederland was ik gewend om veel naast mijn studie te doen. Dat deed ik hier ook wel, maar binnen de universiteit. Zo heb ik binnen de master een nieuw lesprogramma ontwikkeld en voerde in de weekenden campagne voor Hillary Clinton.

Dan moet de uitkomst van de verkiezingen wel echt als een mokerslag zijn gekomen.
Voor mij is Hillary echt een voorbeeld. Ik heb verslagen op de bank gekeken naar de uitslag, met andere internationale studenten en ook professoren. Toen ik mijn bed inkroop dacht ik: als ik weer wakker word, word ik wakker in een wereld die ik niet wil. Het is zo afschuwelijk! Ik heb uren gepiekerd en de volgende dag in bed liggen huilen. Het enige wat we nu kunnen doen, is terugvechten. Het viel me op Yale op hoe groot de politieke betrokkenheid is. Racismevraagstukken zijn meer dan ooit aan de oppervlakte gekomen. Voor mij was het echt een eyeopener toen we het op Yale over Black Lives Matter hadden en donkere studenten opstonden en van zich lieten horen. Ze vertelden dat ze dagelijks met racisme te maken krijgen en vaak worden aangezien als schoonmaker in plaats van topstudent. Die minderheden gaan het de komende jaren alleen nog maar moeilijker krijgen.

De Tweede Kamerverkiezingen komen eraan. Hou jij je daarmee bezig?
Absoluut. Zeker nu ik in de VS actief campagne heb gevoerd, denk ik dat we kunnen leren van de fouten die de democraten hebben gemaakt. Ik ben met een aantal politieke partijen in gesprek, die heb ik zelf actief benaderd. Ik denk dat het belangrijk is dat we niet vast blijven zitten in ons intellectuele elitaire Randstad-denken. Verder ben ik bezig met jongerenintiatieven zoals De Beweging en de Nationale Luistercampagne, en hoop ik met name ook mee te helpen jongeren naar de stembus te krijgen. Zo stond ik afgelopen zondag voor een supermarkt in Nederland om met mensen het gesprek aan te gaan om te praten over het land. Alles is zo gepolariseerd, mensen lopen online alleen maar tegen elkaar te schreeuwen. We kunnen ook eens normaal met elkaar een gesprek voeren, want zo groot zijn onze verschillen niet eens. Wil niet iedereen uiteindelijk gelukkig zijn?

Welke deuren openen zich nu voor jou met jouw diploma?
Het is niet zo dat als je je papiertje voor Yale hebt, je overal binnenkomt. Je moet gewoon keihard blijven werken. En dat ben ik ook van plan. Het zijn best moeilijke tijden voor jonge mensen, ik denk soms wel dat de oudere generatie een stap opzij mag zetten om getalenteerde jongeren de kans te geven door te groeien binnen een bedrijf. Daar gebeurt nog te weinig. Uiteindelijk gaan wij het doen, gaan wij het oplossen. Maar dan moeten we wel die kansen en ruimte krijgen, en samenwerken.

Wat ga jij nu concreet doen?
Tijdens mijn master heb ik een vak ontwikkeld en ik ga het komende half jaar nog op Yale lesgeven. De afgelopen jaren heb ik veel meegewerkt aan internationaal beleid maken; voor mij staan de komende jaren in het teken van dat in de praktijk brengen. Centraal staan de nieuwe VN Duurzame Ontwikkelingsdoelen en het Parijs Klimaatverdrag. Ik hoop daarmee aan de slag te gaan bij een bedrijf of coalitie. Wat ik nu als meest urgent zie, is de transitie van ons huidige vervuilende fossiele energiesysteem naar een duurzame variant. We kunnen klimaatverandering niet laten escaleren – er staan letterlijk mensenlevens op het spel. Als ik een bijdrage aan die verandering kan leveren, ben ik gelukkig. Er is veel werk te doen!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang donderdag de beste leestips in je mailbox!

Reageer op artikel:
Ralien crowdfundde Yale master: ‘alles is mogelijk!’
Sluiten