Constance van Amstel
Constance van Amstel Nieuws 15 feb 2017 / 16:03 uur

‘Politie moet kennis over cybercrime nu binnenhalen’

Aangiftes van cybercrime worden lang niet altijd serieus genomen door de politie. Ook die van Patricia Paay over het lekken van de sekstape verliep niet zoals het zou moeten, zo vertelde de geplaagde mediapersoonlijkheid dinsdagavond in het programma van Eva Jinek op NPO 1. Een schande, zegt journalist Thijs Zeeman die daar in zijn SBS6-programma Gestalkt ook geregeld mee te maken krijgt.

Is wat Patricia Paay vertelde, namelijk dat er niet de juiste vragen zijn gesteld en ze ook niet haar telefoon in hoefde te leveren voor onderzoek, herkenbaar voor jou?

Zeker. Wij lopen hier in het programma ook regelmatig tegenaan. Er is bij de politie geen consistente lijn om dit soort zaken aan te pakken en dat is een groot probleem. Want dit soort vormen van stalking en cybercrime is wat er anno 2017 aan de hand is. Blijkbaar is er bij de politie een tendens van: we nemen de aangifte wel op, maar moeten er eigenlijk hard om lachen. Dat is een schande.

Hoe kan dat?

Ik denk dat er weinig kennis is over dit soort zaken bij de politie. En dat er te weinig aan gedaan wordt om de experts die die kennis wel hebben, binnen te halen. In ons programma hebben wij een expert die bepaalde informatie van telefoons weet te achterhalen. De politie gebruikt vervolgens vaak onze informatie omdat ze zelf niet weten hoe ze daaraan kunnen komen. Natuurlijk treffen we ook bureaus die er alles aan doen om mensen te helpen, maar ook weleens een oude bromsnor die zegt ‘het is kwart voor vijf, hier ga ik niet meer aan beginnen’. Het ligt eraan wie je treft en dat zou niet moeten kunnen.

Wat moet er veranderen volgens jou?

De politie moet kennis hierover gaan binnenhalen. Zorgen dat ze weten hoe ze met zoiets om moeten gaan, want dit is hét probleem van de jeugd anno 2017. Heel veel jongeren maken naaktfoto’s en filmpjes van zichzelf, maar realiseren zich niet wat voor schade ze daarmee aan kunnen richten.

Paay heeft gezegd zich nu voor deze zaak te willen inzetten. Denk je dat ze een lans kan breken?

Ja, dat denk ik wel. Er komt zeker meer aandacht voor. Maar los van politie hoop ik ook dat sites als GeenStijl beseffen dat ze iemands leven kapot hebben gemaakt omwille van een paar extra bezoekers op hun website. Zij hebben in mijn ogen echt hun verantwoordelijkheid aan hun laars gelapt door die video, die overal is aangeboden, toch online te plaatsen, terwijl er volgens mij een soort onuitgesproken afspraak was onder media om het niet te doen. Voor Patricia was dit een dure les. Het was natuurlijk oliedom van haar om zo’n filmpje te maken, maar ik vind het wel stoer dat ze er op tv over heeft durven te praten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘Politie moet kennis over cybercrime nu binnenhalen’
Sluiten