Sherida van IJsselmuide
Sherida van IJsselmuide Nieuws 22 feb 2017 / 16:44 uur

Pechtold ziet niets in idee vrije dag Tim Hofman

D66-leider Alexander Pechtold ziet niets in het idee van Tim Hofman om van de verkiezingsdag een vrije dag te maken. Dat laat hij weten in een interview met Metro. „We zijn al verwend in dit land, vrije dagen hebben we genoeg.”

BNN-presentator Tim Hofman trekt op dit moment met De Stembus door het land langs mbo’s, hbo’s en universiteiten om zoveel mogelijk jongeren te bereiken. In de eerste plaats is het doel vooral om jongeren naar de stembus te krijgen. Maar Hofman wil er ook voor zorgen dat studenten een vrije dag krijgen op 15 maart.

Stemmen is een duur recht

Hoewel Pechtold de acties van Tim Hofman wel erg goed zegt te vinden, ziet hij er weinig in om van de verkiezingsdag een nationale vrije dag te maken. „Het is een recht om te mogen stemmen, een duur recht”, zegt hij. „Niet zo heel veel verder in Europa hebben mensen een veel minder volwassen democratie dan die van ons. En buiten Europa zijn er landen waar je drie dagen moet lopen en uren in de rij moet staan om te mogen stemmen.”

Met andere woorden: dat we mogen stemmen is al een luxe op zich. „Van alle grondrechten die we hebben is het stemmen toch de basis van de invloed die we hebben op wat er met ons gebeurt”, stelt de D66-leider. „Alles wat we om ons heen zien, heeft te maken met democratie: hoe het verkeer is geregeld, hoe het onderwijs is geregeld.”

Het enige waar de democratie geen invloed op heeft? Dat de regen steeds harder met bakken uit de lucht kwam vallen tijdens het interview.

Metro interviewt de lijsttrekker van D66, Alexander Pechtold. Wat wil jij weten? Stel je vraag in de comments!

Gepostet von Metro Holland am Mittwoch, 22. Februar 2017

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Pechtold ziet niets in idee vrije dag Tim Hofman
Sluiten