Anne-Fleur Pel
Anne-Fleur Pel Nieuws 14 feb 2017 / 13:36 uur

Pas op! Het lawinegevaar in skigebieden is groot

Duizenden Nederlanders binden dit weekend de latten of het snowboard onder op skivakantie. Maar pas op, want lawinegevaar ligt op de loer door de slechte start van de winter. In de Franse Alpen heeft een onverwachte sneeuwmassa maandag vier levens geëist.

Wat is er in de Franse Alpen gebeurd?

Vier Franse snowboarders die zich onder begeleiding van een leraar buiten de piste begaven, werden overvallen door een lawine in het immens populaire skigebied Tignes en Val d’Isère. De lawine was 400 meter breed en overrompelde de snowboarders op een moment dat ze de plank nog niet hadden ondergebonden. De 59-jarige gids had ieder groepslid uitgerust met een lawinepieper die in geval van nood snelle opsporing mogelijk moet maken. Voor hem, een 48-jarige vader, zijn 15-jarige zoon en 19-jarige stiefzoon kwam de hulp echter te laat.

Waarom is het op dit moment zo gevaarlijk?

Rolf Westerhof van het Snow Safety Center zegt dat er deze winter sprake is van een „atypisch sneeuwdek” doordat het begin van de winter niet goed is geweest en er een slecht fundament van sneeuw ligt. „Zo’n lastige situatie blijft ook nog eens lang voortbestaan. Een uiterst subtiele verandering in temperatuur of sneeuw die er door de wind is neergelegd, kan de situatie al uit balans brengen.” Momenteel is het dreigingsniveau in de Alpen opgeschroefd tot 3.

Wat houdt niveau 3 in?

Op een schaal van 1 tot 5 betekent niveau 3 ‘aanzienlijk gevaar’, weet de ANWB. „Een enkele skiër of snowboarder kan al een lawine veroorzaken. Spontane lawines komen op steile hellingen dan ook regelmatig voor. Deze lawines kunnen van een behoorlijke omvang zijn en ook vlakker terrein bereiken.” Volgens de ANWB zijn toertochten alleen verantwoord mogelijk voor mensen die echt weten waar ze mee bezig zijn. In januari heeft enkele dagen niveau 4, ‘groot gevaar’, gegolden. Deze winter zijn er al meer dan dertig lawineslachtoffers gevallen in de Alpen.

Is buiten de piste gaan met een ervaren begeleider ook geen goed idee?

Omdat er weinig of zelfs geen sneeuwbasis is gelegd door de sneeuwloze start van de winter in de Alpen, is het oppassen geblazen. Zodra op de kale bergwanden veel verse sneeuw valt, hechten die lagen slecht waardoor de toplaag kan gaan schuiven. Een lawine is dan geboren, waarschuwt ook Weer.nl. „Op veel plaatsen geldt een aanzienlijke kans op lawines. De hoger gelegen gebieden zijn over het algemeen witter, maar de basis is ook daar vaak al vrij oud. Dit betekent een even zo groot of zelfs nog groter risico op lawines. Offpiste skiën wordt dan ook ernstig afgeraden.”

Wat kunnen wintersporters doen om het gevaar te verkleinen?

Binnen de piste blijven. Maar ook dan bestaat de kans dat een sneeuwmassa je overvalt. Volgens de ANWB wordt maar liefst 95 procent van de lawines veroorzaakt door de skiërs zelf. Om de kans op overleven zo groot mogelijk te maken, is het verstandig om voorzorgsmaatregelen te treffen. Volgens de ANWB is het toverwoord ‘zichtbaarheid’. „Als je een strijd voert op leven en dood, is het van groot belang dat andere mensen en hulpverleners weten waar ze moeten zijn.” Buiten de piste moet iedereen in het gezelschap zijn voorzien van een lawinepieper, sonde en schep om de reddingsactie meteen te kunnen starten. Daarnaast raadt ANWB iedereen het reflector-detectorsysteem van Recco aan. Hiermee werken hulpverleners in 850 skigebieden en kunnen zij vanaf de grond jouw radarsignaal tot 20 meter in de sneeuw en 80 meter vanuit de lucht oppikken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Pas op! Het lawinegevaar in skigebieden is groot
Sluiten