Kasper Hermans
Kasper Hermans Nieuws 4 feb 2017 / 11:56 uur

Oude muntschat in Nederlands schip gevonden

Medewerkers van de scheepswerf ASTO in Raamdonksveer werden deze week verrast tijdens een spoedreparatie aan de romp van motorschip Eben Haëzer. De werkers stuitte namelijk op een oude muntenschat in een verborgen tussenruimte, zo maakt de werf zelf bekend op Facebook.

Momenteel wordt er nog een onderzoek gedaan naar de herkomst en de waarde van de vermoedelijk waardevolle schat. Ongeacht de uitslag daarvan noemt ASTO het nu al de vondst van de eeuw. „Een mirakel in de geschiedenis van ASTO en een zeldzame vondst in de maritieme wereld”, vertelt commercieel directeur Karst van der Wiel. ,,Maar we hebben geen enkel idee wie de eigenaar is van deze munten en hoe de kist in de romp van de Eben Haëzer terecht is gekomen.”

Wie verstopt zoiets op een schip?

Voorman dok en draaierij, René Elbers, hoorde bij het groepje dat de ontdekking deed. „Ik zag in elk geval een aantal munten uit voormalig Nederlands Indië. Wie verstopt nu zoiets op een schip?”

De huidige eigenaar, John Licher, van de Eben Haëzer deed dat in ieder geval niet. Hij is volgens Van der Wiel net zo verrast als hij zelf. In overleg is besloten om de schat voorlopig over te dragen aan een muntenexpert, die zijn licht zal laten schijnen over de muntencollectie.

Jaren dertig

De Eben Haëzer is een schip dat gebouwd is in de jaren dertig van de vorige eeuw in Capelle aan den IJssel. Het schip was nog steeds actief op de wateren en meerde vorig weekend aan bij ASTO voor een spoedoperatie.

https://www.facebook.com/astobv/posts/1854001541523091

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Oude muntschat in Nederlands schip gevonden
Sluiten