Puck Roest
Puck Roest Nieuws 7 feb 2017 / 13:33 uur

Ophef over schoolopdracht: allochtoon of autochtoon?

Op social media is ophef ontstaan over een opdracht uit een lesboek van uitgeverij Malmberg. De opdracht is bestemd voor leerlingen uit groep 6. In het boek Taal actief worden meerdere stellingen voorgelegd, waarbij de leerlingen aan moeten geven of het gaat om een autochtoon of een allochtoon.

YouTuber Défano Holwijn deelde maandagmiddag een foto van de opdracht via Twitter. Op basis van de stellingen moeten de scholieren beoordelen of iemand autochtoon of allochtoon is. ‘Jantine houdt van hiphop’, ‘Mohammed spreekt twee talen’ en ‘Hamza is fan van het Nederlands elftal’ zijn een aantal van de stellingen. De antwoordopties zijn ‘allochtoon’, ‘autochtoon’ of ‘kan allebei’. „Wat is het doel en de gedachte achter deze opdracht in een methode die jullie hebben uitgebracht?”, twitterde Meester Bart dinsdagochtend.

Woordenschatles

Uitgeverij Malmberg heeft dinsdagmiddag gereageerd op de commotie over het lesmateriaal. „De opdracht is onderdeel van een woordenschatles waarin de betekenis van de woorden ‘allochtoon’ en ‘autochtoon’ wordt uitgelegd. Deze opdracht heeft als doel om kinderen duidelijk te maken dat de woorden ‘allochtoon’ en ‘autochtoon’ slechts te maken hebben met het land van geboorte. We gebruiken de Van Dale (Junior) als leidraad”, laat de uitgeverij weten via Facebook. Aan de reactie werd ook het antwoordmodel van de opdracht toegevoegd. Malmberg gaat bekijken of de opdracht in toekomstige edities nog wordt meegenomen.

Reactie van Malmberg op Taal actiefOp verschillende social media is volop aandacht voor een opdracht uit Taal actief….

Gepostet von Malmberg am Dienstag, 7. Februar 2017

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Ophef over schoolopdracht: allochtoon of autochtoon?
Sluiten