Cerise van Vliet
Cerise van Vliet Nieuws 27 feb 2017 / 07:23 uur

Ook in 2030 eten we nog gewoon chocola

Geniet van je chocolade, vanaf 2020 zal je het nooit meer eten. Eind 2014 stonden de kranten vol met deze verontrustende berichten. De chocoladeliefhebber krijgt er spontaan rillingen van.

Inmiddels is het al 2017, dus volgens de bangmaakberichten zijn we nog maar drie jaar verwijderd van een leven zonder chocola. Gelukkig was Metro zaterdag aanwezig op dé chocoladebeurs van Nederland: Chocoa. Daar zochten we voor jou uit hoe je nu en over dertig jaar nog gewoon van het bruine goud kunt genieten.

Rozenchocolade

Chocoa Festival is een vijfdaags evenement in de Beurs van Berlage, Amsterdam. Het festival staat volledig in het teken van chocola, wat eigenlijk betekent dat je alles naar hartenlust kunt proeven, ruiken en bekijken. Verschillende chocolademakers uit binnen- en buitenland presenteren vol trots hun producten en de chocofreaks kunnen hun hart ophalen. Van rozenchocola tot chocolade met kaas, niets is hier te gek.

Organisatoren Caroline Lubbers en Jack Steijn hebben het goed voor elkaar. Ze bezorgen elke bezoeker getriggerde smaakpapillen én hersencellen. Want al dat lekkere proeven wil je natuurlijk over dertig jaar nog steeds doen. Het is het thema van Chocoa: duurzame chocolade. Heel belangrijk! Want ook wij kunnen ons niet voorstellen dat we over een paar jaar geen chocolade meer eten.

Wat doe jij?

Uiteraard zijn er allerlei ingewikkelde regels rondom cacaoproductie en spelen arbeidsomstandigheden van boeren in West-Afrika een grote rol, maar hoe kies jij in de supermarkt zo dat je in 2030 nog steeds die lekkere reep uit het schap kan pakken? Door de verpakking af te speuren. Je hoeft geen volleerde speurneus te zijn om te ontdekken of jouw lievelingschocolade duurzaam geproduceerd is.

Keurmerken

Op veel verpakkingen staan namelijk keurmerken. Bijvoorbeeld het algemeen bekende UTZ-keurmerk. Als er op de wikkel ‘UTZ Certified’ staat, betekent het dat boeren met oog voor mens en milieu jouw reep hebben gemaakt. Zij gebruiken onder andere minder bestrijdingsmiddelen, wat goed is voor het milieu en garanderen goede werkomstandigheden voor de arbeiders. Daarnaast wijzen ‘fairtrade’, ‘organic’ en ‘bean to bar’ ook vaak op eerlijke en duurzame chocolade.

Bean to bar

„Keurmerken zijn een goede handleiding voor de consument”, legt organisator Jack uit. „Ze worden uitgegeven door integere bedrijven die willen meewerken aan de duurzaamheid.” Fairtrade en organic zijn anno 2017 vrij ingeburgerde termen, maar ook bean to bar zal snel zijn opkomst maken. Chocolademakers die dit op hun verpakking hebben staan, zoeken zelf direct contact met de plantage waar zij hun cacao vandaan halen. Dat directe contact maakt de controle op de kwaliteit van de bonen en de arbeidsomstandigheden makkelijker.

Maar er is een addertje onder het gras: niet elke chocoladereep zonder keurmerk is per definitie niet duurzaam. Veel kleine chocolademakers hebben geen keurmerk, omdat het simpelweg te duur is om zo’n logo op je verpakking te mogen zetten. Zij kunnen dit niet betalen. In dat geval luidt de tip: zoek het product op op internet.

Bedrijven steken er veel tijd in om transparant te zijn over het hele proces van cacaoboon tot chocoladereep. Zo kan je als consument dus kijken wat jouw favoriete chocolademerk eraan doet om ook over twintig jaar nog chocola te produceren.

Veel vraag

Goed opletten dus en bewust kiezen voor de lekkernij die duurzaam geproduceerd is. Dat is wat de consument kan doen. Aan de andere kant wordt in landen als West-Afrika veel geïnvesteerd in jonge boeren. Wij Nederlanders zijn natuurlijk niet zomaar bang voor een chocoladetekort. We zijn met z’n allen heel veel chocola gaan eten: zo’n vijf kilo per persoon per jaar.

Weinig productie

Bovenop die enorme vraag komt dat de boeren geen zin hebben om chocolade te maken. „Het beroep chocoladeboer is in de productielanden helemaal niet meer aantrekkelijk” legt Caroline Lubbers uit. „Het is hard werken en je krijgt er maar weinig voor betaald. Veel boeren kiezen ervoor om andere producten te verbouwen op hun land, waar ze wel goed mee kunnen verdienen.”

Jonge boeren

De chocoladeboeren die nu nog cacaobonen leveren zijn oud. Hun zonen en dochters staan niet te springen om het familiebedrijf over te nemen. Caroline: „Ook aan die kant van de keten wordt dus flink geïnvesteerd. Het verbouwen van chocola moet niet meer gezien worden als traditie, maar als business. Een business waar je goed aan kunt verdienen en die efficiënt is. Verschillende programma’s richten zich op het ondernemerschap van deze jongeren, zodat zij goedlopende bedrijven in de cacao kunnen oprichten.”

Met allemaal oplettende consumenten en welwillende boeren hoeven we dus niet bang te zijn dat we ooit geen chocola meer kunnen eten. Dat gezegd hebbende is het natuurlijk heel leuk jouw vrienden te imponeren met een grote chocokennis. Wist je bijvoorbeeld dat je chocolade op een speciale manier moet proeven, net zoals wijn? Metro is de beroerdste niet en legt het stap voor stap uit:

Stap 1: Zien
Voor de ultieme chocoladebeleving gebruik je al je zintuigen. Bij stap één bekijk je de chocola. Welke kleur heeft het? Donkerbruin, lichtbruin, zitten er nootjes of stukjes fruit doorheen?

Stap 2: Voelen
Chocola moet ook gevoeld worden. Als je het stukje goed hebt bekeken, houd je hem vervolgens tussen je vingers en je wrijft hem warm. Je krijgt er een beetje vieze vingers van, maar zo kun je kijken wat de structuur van de chocolade is. Is hij korrelig of juist fijn?

Stap 3: Ruiken
Door het wrijven (en dus smelten, oeps) komen er allerlei aroma’s vrij. Ruik daar maar eens goed aan! De geur kan al veel verraden over wat je zo meteen gaat beleven.

Stap 4: Horen
Jazeker, chocolade moet je ook horen. Het stukje mag voor de ultieme beleving nog steeds niet je mond in verdwijnen. Houd het stukje naast je oor en breek het. Kraakt het hard of zacht? Is het broos of sterk? Dit zegt veel over hoe de chocola zal breken in je mond.

Stap 5: Proeven
Daar is ‘ie dan! De chocolade mag nu éindelijk je mond in. Maar niet opeten! Je mag het stukje wel breken om hem over je mond te verdelen, maar niet kauwen. Laat de chocolade het liefst zo’n twee à drie minuten smelten op je tong. Hoe langer je de chocola laat smelten, hoe meer aroma’s er vrij komen. Voilá, zo eet je chocola als een expert!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Ook in 2030 eten we nog gewoon chocola
Sluiten