Jessica Heijmans
Jessica Heijmans Nieuws 3 feb 2017 / 14:14 uur

‘Nederlandse politie is te wit’

De nationale politie moet meer mensen met een multiculturele achtergrond aannemen. Bovendien moeten er daarvan meer doorstromen naar de top van de organisatie. Dat stelt politiecommissaris Noord-Nederland Max Daniel tegen de Volkskrant. 

De Nederlands-Indische Daniel is van mening dat etnische diversiteit een prioriteit moeten worden binnen het politiekorps. „Een gebrek aan een afspiegeling van de samenleving in het korps heeft gevolgen voor het vertrouwen in de politie”, aldus Daniel. Hoewel hij niet van mening is dat het korps racistisch is, denkt een deel van de samenleving dat volgens hem wel. „Dat dwingt ons om na te denken over de vraag hoe wij onze integriteit en oprechtheid naar die mensen vertalen.”

Biculturele agenten

De politiecommissaris is dan ook van mening dat er ‘biculturele agenten’ nodig zijn om de verbinding met de samenleving te behouden en de kwaliteit van het werk te verbeteren. Ook korpschef Erik Akerboom herkent zich in dit verhaal. „De politie is te wit. In de samenleving is er veel aan de hand. Grote steden veranderen in hoog tempo en wij veranderen als politie onvoldoende mee”, aldus Akerboom op NPO Radio 1.

Op de website van de nationale politie benadrukt hij nog eens het belang van diversiteit. „Allochtoon, autochtoon, lager en hoger opgeleiden, man vrouw, hetero’s, homo’s, transgenders. Je ziet meer, je hoort meer en je begrijpt het beter. Daar worden we een betere politie van.”

Diversiteitsinitiatieven

De Nederlands-Indische Daniel stelt dat van de mensen in de hoogste politieleiding (Top 61) hij de enige is met een niet-westerse achtergrond. Hoewel hij deelnam aan verschillende diversiteitsinitiatieven, heeft dit te weinig resultaten geboekt. „De politiecultuur is er nooit naar geweest om echt resultaten voor de langere termijn te behalen”, vertelt Daniel. „Alleen de data op al die nota’s over diversiteit is nieuw, de inhoud blijft telkens hetzelfde.”

Akerboom heeft eenzelfde ervaring. „Bij mijn aanstelling vorig jaar constateerde ik al dat wij eigenlijk weer opnieuw beginnen met ons landelijk diversiteitsbeleid”, stelt hij. „Er is de afgelopen dertig jaar te weinig bereikt als het gaat om het diverser maken van de politie. De toenemende polarisatie in de samenleving zie ik ook om mij heen. Dat is een extra reden om echt werk te maken van meer diversiteit binnen het korps.”

Op de goede weg

Wel is Akerboom van mening dat de politie vooruitgang boekt. „Op dit moment heeft één op de vijf nieuwe politiemensen een biculturele achtergrond. Dat is nog onvoldoende, maar wel een verdubbeling ten opzichte van twee jaar terug.”

Minister Stef Blok van Veiligheid en Justitie stelt dat het streven voor een goede afspiegeling van de samenleving niet vrijblijvend mag zijn, maar wil er geen harde quota aan stellen. „Dat roept de dreiging over je af dat je concessies gaat doen op andere gebieden”, aldus Blok.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘Nederlandse politie is te wit’
Sluiten