Daisy Heyer
Daisy Heyer | LinkedIn Nieuws 22 feb 2017 / 15:31 uur

Moslims starten fonds voor vernield Joods kerkhof

Een fonds dat speciaal in het leven is geroepen voor het herstel van een vernielde Joodse begraafplaats kan wereldwijd op lof rekenen. Het fonds is namelijk opgericht door moslims.

Deze week werden er bijna tweehonderd grafstenen vernield en beschadigd op de 123-jaar oude Chesed Shel Emeth-begraafplaats, terwijl tegelijkertijd zo’n elf joodse centra door heel Amerika bommeldingen ontvingen. Uiteindelijk bleken de bommeldingen stuk voor stuk nep, maar de vernielingen op de begraafplaats waren niet gelogen.

Actievoerders van de moslimgroepering Mpower Change and CelebrateMercy hebben sinds woensdagochtend al meer dan 65.000 dollar bij elkaar gekregen voor het herstel van de historische begraafplaats, naar aanleiding van een fonds dat zij openden. Het doel van de organisatie was eigenlijk om 20.000 dollar op te halen. Organisatoren Linda Sarsour en Tarek el-Messidi hebben al aangegeven het geld dat overblijft na de reparatie voor andere vernielde locaties te gebruiken.

Solidair

Op de fondsenwervingpagina schreven de twee: „Amerikaanse moslims zijn solidair met de Joods-Amerikaanse community en veroordelen deze afschuwelijke daad. Hoewel deze zinloze daden ons heel veel verdriet doen, kijken we hoe we onze boodschap van eenheid, tolerantie en wederzijdse bescherming die staat omschreven in de grondwet van Medina kunnen toepassen.” Gezien de soms moeizame relatie tussen de joodse en moslimgemeenschap, zorgt het initiatief voor liefdevolle reacties.

ABC News meldt dat het vandalisme en de elf bommeldingen worden onderzocht door de FBI en de politie. In een speech van dinsdag geeft president Trump aan de antisemitische dreiging verschrikkelijk te vinden, nadat er kritiek op hem werd geuit. Hij zou te weinig hebben gedaan met de dreiging. „De antisemitische dreiging richting onze joodse gemeenschap en community centers zijn verschrikkelijk en een pijnlijke herinnering aan het werk dat nog steeds gedaan moet worden om de haat, vooroordelen en het kwaad uit te roeien”, aldus Trump in de speech.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Moslims starten fonds voor vernield Joods kerkhof
Sluiten