Jordy Kruse
Jordy Kruse Nieuws 24 feb 2017 / 13:14 uur

Miljardairs Indonesië rijker dan 100 miljoen armsten

Uit cijfers van de Britse ontwikkelingsorganisatie Oxfam blijkt dat de ongelijkheid in Indonesië ongekend groot is. Vier miljardairs in het land hebben bij elkaar meer vermogen dan de 100 miljoen armsten bij elkaar.

Vorig jaar hadden de Indonesische miljardairs een gezamenlijk vermogen van 23,7 miljard euro. Bekende rijken zijn de broers Budi en Michael Hatono en zakenman Wonowidjojo, zij werden allen rijk met de handel in tabak. Per dag ontvangt ieder van de vier aan rente al meer dan duizend keer het bedrag dat de armen samen jaarlijks uitgeven aan hun basisbehoeften.

3 euro per dag

De arme mensen moeten het doen met heel weinig geld, schrijft het AD. Volgens de Wereldbank moeten zeker 93 miljoen van de 250 miljoen Indonesiërs rondkomen van minder dan 3 euro per dag. Indonesië bezet met deze cijfers de zesde plaats op de ranglijst van meest ongelijke landen ter wereld.

„Tientallen miljoenen Indonesiërs zijn achtergesteld, vooral vrouwen”, schrijft Oxfam in het rapport dat donderdag verscheen. „De economie groeit er met zo’n 5 procent per jaar, maar daarvan profiteert een relatief kleine groep.” Op zich gaat het goed met de economie van Indonesië. Het probleem is dat het geld vooral naar de rijkeren gaat. In 2002 was er nog maar een miljardair, nu zijn het er twintig. President Joko Widodo erkent het probleem en zegt maatregelen te willen nemen. „Economische groei is heel belangrijk voor mijn regering, maar het is belangrijker om de kloof tussen arm en rijk te dichten. Bij het binnenhalen van investeerders moet als voorwaarde worden gesteld dat zij het land en de mensen laten profiteren van de opbrengsten.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Miljardairs Indonesië rijker dan 100 miljoen armsten
Sluiten