Anne-Fleur Pel
Anne-Fleur Pel Nieuws 3 feb 2017 / 06:20 uur

Melvin (9): Hopelijk brengen mijn knuffels troost

De 9-jarige Melvin Erkemeij uit het Brabantse Esch wil niets liever dan kinderen in rampgebieden die alles verloren zijn blij maken met een knuffel. Na Nepal zijn nu kinderen in het door oorlog verscheurde Syrië aan de beurt. „Als ik verdrietig ben, knuffel ik altijd met mijn favoriete knuffel. Dat helpt altijd wel een beetje. Dat gun ik die kinderen ook.”

Op het Jeugdjournaal zag Melvin vorig jaar beelden van kinderen in Syrië die door de oorlog niets meer hadden. Hartverscheurend vond hij het en daarom stapte hij naar zijn moeder: ’Ik wil knuffels maken voor kinderen in Syrië’. „Mijn moeder vond het een goed idee en wilde mij wel helpen en met mij naar Syrië gaan”, vertelt Melvin. „Maar toen ik er langer over nadacht, durfde ik toch niet echt daarheen te gaan. Toen zag ik beelden van Nepal na de aardbeving. Daar durfde ik wel heen. Een aardbeving gebeurt niet iedere dag.”

Minder verdriet door knuffel

Melvin heeft de reden waarom hij knuffels wil uitdelen goed doordacht. „Ik heb mijn favoriete knuffels en zij hadden die misschien ook. Door de aardbeving zijn ze die kwijtgeraakt en ik vind dat ze een knuffel verdienen. Als ik me verdrietig voel, knuffel ik met mijn favoriete knuffel. Ik voel me dan een beetje beter en hoop dat zij dat ook hebben.”

Van een kennis van zijn ouders die naar Syrië is geweest, had hij gehoord dat je kinderen heel blij kunt maken met een speeltje. „Hij deelde ballonnen uit en de kinderen hadden daar meer dan een dag plezier van. Europeanen zijn eigenlijk een beetje verwend. Wij spelen een minuutje met een ballon en doen hem dan weg. Zij niet.”

Melvin heeft veel Nepalese kinderen blij gemaakt. Foto: (c) Soulmates Images
Melvin heeft veel Nepalese kinderen blij gemaakt. Foto: (c) Soulmates Images

De knuffels die Melvin afgelopen herfstvakantie samen met zijn ouders heeft uitgedeeld in Nepal, heeft hij zelf ontworpen. De 350 fantasievossen zijn in elkaar gezet door vrijwilligers en gemaakt van gedoneerde stoffen. „We hadden iets van vijftig helpers. Sommigen zochten de stoffen bij elkaar, maar meestal deed ik dat zelf. Sommigen knipten de onderdelen of naaiden de oogjes aan. Anderen deden alles. Ik vind naaien ook heel leuk en heb er zelf twee gemaakt.”

De knuffels heeft Melvin niet zomaar uitgedeeld. Hij keek goed naar het gedrag van het kind en beoordeelde welke knuffel het beste bij hem of haar paste. Vooral de nieuwe eigenaren van zijn favoriete knuffels heeft hij zorgvuldig uitgezocht. Hij vond de reis bijzonder, maar ook een beetje spannend. „Ik wist niet hoe de kinderen zouden reageren. Hun cultuur is dat ze wachten met het uitpakken van een cadeau totdat de gever weg is. Daarom had ik ze niet ingepakt, maar nu stopten ze de knuffel meteen weg. Maar als ik later om het hoekje keek, zag ik ze kijken en denken: Wauw, wat gaaf! Dat was heel leuk.”

Ruim voldoende knuffels

Voor zijn volgende project in Syrië maakt hij de knuffels niet zelf, maar zamelt hij ze in. Inmiddels heeft hij er ruim voldoende, dus mensen hoeven deze niet meer op te sturen. „Wat we wel nodig hebben zijn EHBO-en schoolspullen, houdbaar voedsel en waterflesjes.” Melvin brengt de spullen dit keer niet zelf, dat doet Stichting Hand in Hand voor Syrië. Maar hij hoopt wel dat de stichting hem informeert over waar zijn favoriete knuffels terechtkomen. „Een octopus met acht tentakels, een poppetje die een grappig geluidje maakt als je erop drukt, een schattige rammelaar. Ik hoop dat ze er heel blij mee zijn.”

De spullen worden eind februari naar Syrië verscheept. Meer informatie is te vinden op www.peacebymelvin.com.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Melvin (9): Hopelijk brengen mijn knuffels troost
Sluiten