Noelia Romero Cabrera
Noelia Romero Cabrera Nieuws 7 feb 2017 / 21:05 uur

Lekker eten en nog een goed doel steunen ook

Deze week is in Leiden het pop-up restaurant Happietaria open gegaan. Je kunt daar voor een kleine 25 euro een compleet driegangenmenu met koffie toe krijgen en extra speciaal: de opbrengsten van Happietaria gaan naar een goed doel.

Verschil maken

Debora Molenaar was er twee jaar terug ook al bij als vrijwilliger, nu is ze een van de coördinatoren in het managementteam van Happietaria. Het meest bijzondere voor Debora is het feit dat ze met Happietaria echt een verschil kan maken. „Het is het idee dat je met elkaar als studenten zo’n groot bedrag op kan halen, een bedrag zo groot dat je echt het verschil kan maken, en dat door een restaurant te runnen. Het is zo mooi dat je én mensen een gezellige avond kan laten hebben én tegelijkertijd geld op kunt halen voor een goed doel. Het is een once-in-a-lifetime-experience.”

Happietaria

De Happietaria is een tijdelijk restaurant dat wordt georganiseerd en gerund vanuit de christelijke studentenverenigingen. Iedereen die meewerkt aan Happietaria doet dat op vrijwillige basis. Het restaurant wordt mede mogelijk gemaakt door sponsoren die bijvoorbeeld zorgen voor gratis rijst, brood of kruiden. In Leiden openden de deuren op 1 februari voor de eerste gasten. Behalve in Leiden, komen er dit jaar ook weer Happietaria’s in Utrecht en in Zwolle. Ook deze zullen worden gerund door studenten en vrijwilligers. Sinds 1993 hebben er in Nederland ongeveer 10.000 jongeren aan meegewerkt en hebben ongeveer 50.000 mensen een bezoek gebracht aan een Happietaria. De winst van de restaurants en eventuele giften gaan naar een goed doel dat werkt aan de verbetering van de situatie in de derde wereld.

Bolivia

Het goede doel voor Happietaria Leiden is Paz y Esperanza: een project in Bolivia bedoeld om geweld in gezinnen en op straat te voorkomen en slachtoffers van geweld in het land te helpen. Zeventig procent van de kinderen in Bolivia lijdt onder geweld in gezinnen. Paz y Esperanza werkt vooral in kwetsbare wijken waar erg veel geweld is en zorgt daar voor onder andere cursussen, workshops en voorlichtingslessen over de rechten van kinderen op scholen en in kerken. Paz y Esperanza verzorgt ook protestmarsen, campagnes en traint mensen om geweld te herkennen en het gesprek daarover aan te gaan met betrokkenen. Daarnaast helpt de organisatie slachtoffers van geweld, bijvoorbeeld door wekelijkse gesprekken met een psycholoog, eventuele juridische ondersteuning en het geven van praktische hulp door bijvoorbeeld nieuwe woonruimte te regelen. Ook op strafrechtelijk gebied in samenwerking met politie en advocaten werkt de organisatie eraan om zo de samenleving te veranderen. De bedoeling is dat er na deze maand 30.000 euro is opgehaald voor Bolivia.

Vanaf nul

Spannend is het wel om die 30.000 euro bij elkaar te krijgen, vertelt Debora: „Je begint echt vanaf nul. Er is in het begin helemaal niks: geen keuken, geen pand. Dat maakt het tegelijk ook wel weer erg leuk.” Dat niet alleen: het restaurant wordt gerund door vrijwilligers, de meesten met weinig tot geen ervaring in het vak. „We streven ernaar het een professioneel restaurant te laten zijn. Natuurlijk gaat er soms wel iets mis, maar iedereen is zo betrokken en enthousiast en al doende leert men."

Druk

Tot nu toe gaat alles nog goed in de keuken - Happietaria Leiden

Een paar dagen na de opening gaat het al hard op weg richting het einddoel: vooral donderdag en vrijdag was het al goed druk, vertelt Debora. Voor haarzelf ook: haar studie pedagogische wetenschappen staat momenteel tijdelijk op een laag pitje vanwege Happietaria. „Afgelopen week heeft het zelfs helemaal stil gelegen, we waren nonstop aan het werk. Het was een heel erg intensief weekje”, zegt ze, vooral vanwege de hectiek rondom de opbouw en opening van Happietaria.

Of ze er volgende keer weer bij is, weet ze dan ook nog niet. „Ik zit nu in het vierde jaar van mijn studie pedagogische wetenschappen, dan ben ik met mijn master bezig en ik denk dat ik dan niet genoeg tijd heb. Als vrijwilliger helpen wil ik wel zeker doen, het blijft een gaaf concept.”

Menusuggestie

Voor nu blijft ze de komende maand nog volop actief voor Happietaria en steekt ze graag een handje uit in het restaurant, al is het maar om van het lekkers te proeven. Welk gerecht op de kaart haar favoriet is? „De Tony’s Chocolonely Cheesecake”, zegt ze direct. Hoewel, het gerecht ‘gered van de dag’, gemaakt met ingrediënten die anders door de supermarkt zouden zijn weggegooid, is haar tot nu toe ook nog niet tegengevallen.

Praktische informatie

Happietaria is gevestigd in de Nieuwe Energie aan de 3e Binnenvestgracht 23 in Leiden. Het restaurant is geopend tot en met 24 februari. Je kunt er van maandag tot en met vrijdag terecht van 17.00 tot 19.30 uur en van 20.00 tot 22.30 uur.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Lekker eten en nog een goed doel steunen ook
Sluiten