Puck Roest
Puck Roest Nieuws 23 feb 2017 / 13:39 uur

Leggen we te veel druk op onze kinderen?

De aflevering van het RTL 4-programma maakte deze week flink wat los. Moeder Carmen deed er alles aan om ervoor te zorgen dat haar 4-jarige zoontje zal uitgroeien tot een succesvolle man. „Ik vind het het allerbelangrijkste dat mijn zoon geen loser wordt”, aldus de 29-jarige moeder. Op social media werd heftig gereageerd op de manier van opvoeden van Carmen.

Deze week werd ook bekend dat steeds meer kinderen peuteronderwijs krijgen om ervoor te zorgen dat ze geen achterstand oplopen. Het voorschoolse onderwijs, bestemd voor kinderen tussen de 2,5 en 4 jaar, is de laatste jaren flink gegroeid, bleek uit onderzoek van de Inspectie van het Onderwijs onder de 37 grootste gemeentes.

Het peuteronderwijs is met name bedoeld voor kinderen met risico op een achterstand, toch vallen niet alle kinderen in deze doelgroep. Hoewel wetenschappers het er niet over eens zijn of peuteronderwijs effect heeft, is er dus wel een stijging te zien.

Prestatiedruk

Begin vorig jaar lag ook het kleuteronderwijs onder vuur. Zo zouden de kinderen gestrest zijn door de prestatiedruk. De kinderen zouden op te jonge leeftijd al te veel toetsen moeten maken. Bij de lesmethodes zou het accent te veel liggen op taal en rekenen en waren er te vaak toetsmomenten. De kwestie werd besproken in de Tweede Kamer waarna er een motie werd aangenomen waarin stond dat kleuters niet formeel hoeven te leren op school als zij daar nog niet aan toe zijn.

We willen graag dat onze kinderen goed presteren, zowel op school als op andere gebieden zoals sport en muziek. Maar leggen we niet te veel druk op onze kinderen? Laat hieronder weten hoe jij erover denkt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Leggen we te veel druk op onze kinderen?
Sluiten