Elselotte Smink
Elselotte Smink Nieuws 4 feb 2017 / 18:45 uur

KNO-vereniging: we moeten zuiniger zijn op onze oren

De vereniging van keel-, neus- en oorartsen (KNO) luidt de noodklok: we gaan in Nederland niet voorzichtig genoeg met ons gehoor om. En dat heeft ernstige gevolgen.

KNO-artsen waarschuwen al jaren voor de schade die harde geluiden aan onze oren kunnen toebrengen, maar zonder resultaat. Zo’n tien tot twintig procent van de Nederlanders heeft af en toe last van suizende oren en dat worden er volgens de vereniging alleen maar meer.

Opbouwende schade

De stichting vertelt aan RTL Nieuws dat veel mensen zich niet beseffen dat de gehoorschade tijdens een heel leven oploopt. „Het is niet alleen muziek of vuurwerk. Ook klussen in huis kan schade opleveren.”

Bovendien is het vaak al te laat als men last krijgt van klachten. „Gehoorschade is een geleidelijk proces”, aldus de stichting. „Mensen nemen het eerst niet serieus omdat ze nergens last van hebben. Dan, op het moment dat het te laat is, is het onomkeerbaar.”

Tips

Voor wie het advies van de artsen achter zijn oren wil knopen, zijn hier enkele tips om je gehoor te beschermen:

  • Een inkoppertje, maar draag als je uitgaat goede oordoppen en ga niet te dicht bij de boxen staan. Extra voordeel: je verstaat je vrienden (of een potentiële vlam) zo ook een stuk beter.
  • Luister je graag muziek via een koptelefoon? Zet het volume niet te hard en zorg voor oordopjes of een koptelefoon die goed passen en het omgevingsgeluid wegfilteren. Zo voorkom je dat je het geluid steeds harder gaat zetten om de muziek beter te horen.
  • Gun je oren af en toe een pauze. De Wereld Gezondheidsorganisatie adviseert om niet langer dan één uur per dag naar muziek te luisteren. Ga jij daar vaak ver overheen? Las dan wat stilte in tussen je luistersessies om je oren even te ontzien.

Ben je benieuwd hoe je gehoor eraan toe is? Op de website van de Hoorstichting kan je een makkelijke test doen die je meteen laat weten hoe het gesteld is met je oren.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
KNO-vereniging: we moeten zuiniger zijn op onze oren
Sluiten