Jordy Kruse
Jordy Kruse Nieuws 26 feb 2017 / 14:02 uur

Kim Jong-nam overleed twintig minuten na aanval

Kim Jong-nam, halfbroer van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un, is overleden aan een hoge dosis van het zenuwgif VX. Volgens de Maleisische minister van Volksgezondheid van Maleisië overleed Kim vijftien tot twintig minuten nadat hij op de luchthaven van Kuala Lumpur werd vergiftigd.

Ongeveer 10 miligram van het zenuwgif is dodelijk, maar minister Subramaniam Sathasivam denkt volgens AP dat bij de halfbroer van Kim Jong-un een veel hogere hoeveelheid is toegebracht.

Duizelig

Kim Jong-nam werd 14 februari vermoord toen hij op het vliegveld van Kuala Lumpur stond te wachten op zijn vlucht naar Macau. De 46-jarige Noord-Korean vertelde kort na de aanval aan luchthavenpersoneel dat hij bij zijn gezicht is gepakt en dat hij zich duizelig voelde. Hij werd naar het ziekenhuis gebracht, maar dat mocht niet meer baten. Na minder dan twintig minuten was het einde oefening.

Zaterdag werd de terminal waar de aanval plaatsvond door een speciaal team onderzocht op de aanwezigheid van giftige stoffen. Zondag werd het vliegveld veilig verklaard door de Maleisische autoriteiten. Er zijn geen sporen van het zenuwgif VX aangetroffen.

Grap

Ondertussen zijn twee vrouwen aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de moord. Het gaat om een 25-jarige Indonesische vrouw en een Vietnamese vrouw. De Indonesische zegt iets meer dan 90 dollar te hebben gekregen voor haar meewerking. Beiden vrouwen zeggen dat ze dachten dat het om een grap ging.

Uiteraard heeft Noord-Korea de moord al sterk veroordeeld. Volgens het land zit het Noord-Koreaanse regime achter de moord en zijn de twee aangehouden vrouwen geheimagenten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Kim Jong-nam overleed twintig minuten na aanval
Sluiten