Wouter van Loon
Wouter van Loon Nieuws 22 feb 2017 / 09:03 uur

Jan Roos: Je hoeft niet verplicht klompen aan

Nee, het kabinet-Roos komt er niet. Nooit, benadrukt Jan Roos – daarvoor is hij niet de politiek ingegaan. De lijsttrekker van VoorNederland ziet zichzelf vooral als uithangbord van zijn partij, niet als toekomstig leider van het land. „Je moet weten wat je kan, en wat je niet kan. Ik ben niet de aangewezen premier, of de man die minister moet worden. Er zijn mensen die dat veel beter kunnen.”

Jan Roos is in een goede stemming – de berekeningen van het CPB zijn zojuist uitgekomen, en de rekenmeesters hebben zijn partij VoorNederland meerdere keren uitgeroepen als ‘kampioen’, zoals Roos dat noemt. Het programma van VNL zorgt voor onder meer de hoogste economische groei en de meeste lastenverlichting.

Metro is bij Jan Roos van Voor Nederland. Wat wil jij weten? Stel je vraag in de comments!

Gepostet von Metro Holland am Donnerstag, 16. Februar 2017

Maar daar draaien de verkiezingen eigenlijk helemaal niet om. „Het onderwerp van deze verkiezingen is: hoe gaan we om met Nederland en met de Nederlandse cultuur en hoe Nederlands blijft Nederland. Wij vinden dat de Nederlandse cultuur weer leidend moet zijn.”

En, hoe moeten we dat dan doen?
Door niet af te glijden naar een multicultureel ideaal, waar iedereen tijdens het Suikerfeest vrij is. We vieren gewoon Nederlandse feestdagen. En er wordt niet getornd aan een kindersprookje zoals Zwarte Piet en Sinterklaas, omdat dat onderdeel is van de Nederlandse cultuur. De tegenstanders van Zwarte Piet zijn een hele kleine radicale minderheid.

Maar het protest tegen Zwarte Piet kun je niet verbieden.
Het principe is: je doet in Nederland mee op z’n Nederlands, en anders ga je weg. Je hoeft niet verplicht klompen te dragen, maar je moet wel weten dat je in Nederland te maken hebt met de Nederlandse cultuur. En als je daar moeite mee hebt, dan heb jij een probleem, en niet Nederland. We moeten ophouden met cultuurrelativisme, en ons steeds aanpassen. Of jij past je aan, of je gaat naar een land waar je je wel thuisvoelt.

Wilt u tegenstanders van Zwarte Piet dan dwingen om weg te gaan?
Je moet vanuit de overheid duidelijk aangeven hoe we het hier doen. Niet alles is in beleid te vatten, maar de overheid moet het goede voorbeeld geven. Met Pasen zegt Mark Rutte niets op social media, tijdens het Suikerfeest gaat hij ineens iedereen veel plezier wensen.
We hebben tientallen jaren alles en iedereen binnengelaten, daar is de multiculturele samenleving uit ontstaan. Dat is een drama geworden en dat is het nog steeds. We moeten voorkomen dat kansloze immigranten, zoals analfabeten uit het Rifgebergte, hierheen komen.

Waar trekt VNL dan precies de grens? Wat is een kansarme migrant en wat niet?
De leidende vraag is: kun je jezelf bedruipen? Als je dat niet kunt, houdt het gewoon op. Want in hetzelfde plan staat dat je tien jaar geen beroep mag doen op sociale zekerheden en pas na tien jaar kun je genaturaliseerd worden.

Laten we naar de EU gaan. Jullie pleiten voor een Nexit-referendum. Wat zou de vraag zijn?
De vraag is simpel: wilt u in of uit de EU? Maar wij pleiten voor het referendum, niet om er uit te stappen.

Wat zou u stemmen?
Ik ben voor de hervorming van de EU. Dus ik vind dat de EU moet blijven bestaan, maar niet in deze vorm.

Maar de vraag is: erin of eruit.
Ik wil erin blijven, maar alleen op het moment dat de Europese Unie teruggaat naar waar het moet zijn.

Die optie staat alleen niet op het stembiljet. Wilt u nu in of uit de EU?
Op dit moment, zoals de Europese Unie nu is, dan zie ik het voordeel er niet meer van. Dus ik zou ‘eruit’ stemmen.

En in wat voor EU wilt u dan wel blijven?
De Europese Unie moet zich focussen op handel, niet meer met hoe krom de bananen zijn of hoe ramenlappers hun werk moeten doen.
Als er één punt was waar de EU wel iets had kunnen doen, was het de asielcrisis. Uiteindelijk is er een deal gesloten met Erdogan, met een islamistisch dictator. Die geven ze geld om migranten tegen te houden, en als hij er geen zin meer in heeft laat ie ze weer door.

Maar het werkt wel.
Er is een afname, maar je bent wel chantabel geworden voor meneer Erdogan.

Jullie hebben een flinke passage over defensie in het verkiezingsprogramma. Wie is de vijand?
In 1940 lagen we met geweren uit het jaar nul op een fiets aan de grens omdat we toen ook heel lang hebben gedacht dat er geen vijand is. Je kunt het beter in huis hebben dan achteraf zeggen: dat was niet handig.
Amerika gaat zich meer op zichzelf richten. Dat is niet alleen nu Trump aan de macht is, ook Obama zei het al: jullie moeten echt voor je eigen veiligheid gaan zorgen.We hebben een ongelofelijk probleem met de radicale islam – dat is een wereldwijd probleem. Er komt dreiging vanuit verschillende kanten, ook aan de oostgrens. Ondanks dat ik niet echt grote problemen met Rusland zie, is daar wel iets aan de hand.

Als je ziet wat er in Frankrijk aan de hand is: daar is een totaal verzwegen halve burgeroorlog gaande tussen allochtone jeugd en de Franse overheid.

Maar daar wil je het leger niet op afsturen toch?
Maar als er hier problemen ontstaan, is het wel handig als je niet alleen twee politieagenten en een padvinder klaar hebt staan.

Wil je missies in het Midden-Oosten gaan doen?
Wij willen alleen internationale missies doen als er een Nederlands belang is. Als dat er niet is, hoef je je er niet in te mengen. We zitten nu bijvoorbeeld in Mali, maar daar zijn we alleen omdat de hobby van Bert Koenders zo nodig uitgevoerd moest worden. Mali zou onze achtertuin zijn, maar dat land ligt zesduizend kilometer verderop, dat is onze achtertuin niet meer.

Syrië ligt ook duizenden kilometers verderop, en we hebben gezien hoe zo’n conflict ook Nederland raakt.
Syrië is ook niet onze achtertuin. Europa valt binnen onze achtertuin, daar houdt het mee op. We kunnen niet proberen om overal vrede en democratie te stichten. Dat is Amerika ook niet gelukt.

Wat voor missies willen jullie dan wel?
De piratenmissie bij de hoorn van Afrika – dat had directe Nederlandse belangen, namelijk handelsbelangen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Jan Roos: Je hoeft niet verplicht klompen aan
Sluiten