Sofie Smulders
Sofie Smulders Nieuws 8 feb 2017
Leestijd: 1 minuut

Jaarlijkse screening kan doden longkanker inperken

Een jaarlijkse screening onder mensen die een verhoogd risico lopen op longkanker, moet het aantal sterfgevallen als gevolg van de ziekte gaan terugdringen. Dit zeggen onderzoekers van het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam.

„Het gaat om personen die gedurende 40 jaar gemiddeld een pakje per dag gerookt hebben, die in de laatste tien jaar gestopt zijn of nog roken en tussen de 55 en 75 jaar oud zijn”, zegt Kevin ten Haaf, onderzoeker aan het Erasmus MC. Dit zouden er zo’n 800.000 per jaar zijn.

Uit een vergelijkbare studie in het Canadese Ontario zou gebleken zijn dat een jaarlijks onderzoek kosteneffectief kan zijn. Als de procedure in Nederland ingevoerd zou worden, kan dit op den duur minstens 1400 sterfgevallen per jaar schelen.

Effectief

Volgens onderzoeksleider Harry de Koning is een jaarlijks onderzoek, in de vorm van een CT-scan van de longen, effectief omdat longkanker een ziekte is met een agressief verloop. Daarbij is de periode waarin de ziekte met resultaat aangepakt kan worden relatief kort.

De Koning benoemt tevens dat de jaarlijkse screening effectiever kan zijn dan de bevolkingsonderzoeken naar borstkanker en baarmoederhalskanker die er nu al lopen in ons land, bij elkaar.

Volgens KWF krijgen ieder jaar zo’n 108.000 Nederlanders kanker, ruim 12.000 hiervan hebben longkanker. De ziekte bezet daarmee de vierde plek in de lijst van meest voorkomende kankersoorten. Jaarlijks overlijden er meer dan 10.000 mensen aan longkanker.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Jaarlijkse screening kan doden longkanker inperken
Sluiten