Hester Ramaker
Hester Ramaker Nieuws 19 feb 2017 / 14:15 uur

IS-strijder: Ik verkrachtte ruim 200 vrouwen

Op zeventienjarige leeftijd sloot Amar Hussein zich aan bij de Islamitische Staat. Nu is hij 21 en zit hij in de cel. Hij leest elke dag in de Koran, „om een beter persoon te worden”, zoals hij zelf zegt. Vervolgens bekent hij zonder enig teken van berouw te tonen aan persbureau Reuters: „Ik heb ongeveer 200 vrouwen verkracht in Sinjad. Ik was jong en jonge mannen hebben dat gewoon nodig.”

Aanval

Hussein werd in oktober vorig jaar gevangen genomen tijdens een aanval op de Iraakse stad Kirkuk. Bij die aanval kwamen 99 burgers en leden van de veiligheidstroepen en 66 IS-militanten om het leven.

Toestemming

Volgens hem kregen Hussein en anderen toestemming van emirs om zoveel vrouwen te verkrachten. In sommige steden gingen ze van huis naar huis om vrouwen te verkrachten.

‘Proefdoding’

Ook zegt hij ongeveer 500 mensen te hebben vermoord. „We schoten wie we moesten neerschieten en onthoofdden wie we moesten onthoofden.” Dat vond hij in het begin wel moeilijk. Toen de emirs hem leerden hoe hij iemand moest vermoorden, werd er een man binnen gebracht waarop Hussein een ‘proefdoding’ kon oefenen. Daarna werd het met de dag makkelijker om mensen te vermoorden.

Normaal

Emotieloos vertelt hij dat hij „zeven, acht, tien in één keer doodde. Dertig of veertig mensen. We namen ze mee in de woestijn en doodden ze. Ik liet ze neerknielen, bond ze een blinddoek voor en schoot een kogel in hun hoofd. Ook dat was normaal".

Slachtoffer

Hussein ziet zichzelf als slachtoffer. Hij komt uit een gebroken gezin dat in armoede leefde. Zijn vader was overleden en zijn moeder hertrouwde. Hussein bleef over met zijn oma. „Ik had geen geld, er was niemand die me zei ‘dit is verkeerd, dat is goed’. Er was geen werk. Ik had vrienden, maar niemand gaf me goede raad".

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
IS-strijder: Ik verkrachtte ruim 200 vrouwen
Sluiten