Jurgen van der Hoeven
Jurgen van der Hoeven Nieuws 10 feb 2017 / 21:30 uur

Is noodnummer 112 in heel Europa te bereiken?

Dat je in een noodsituatie in Nederland 112 moet bellen, zal bij de meeste Nederlanders wel bekend zijn. Maar wist je dat ditzelfde nummer in vrijwel heel Europa te gebruiken is? Om daar meer bewustzijn voor te krijgen, heeft de European Emergency Number Association (EENA) een Europese 112-dag in het leven geroepen.

Vorig jaar richtte de campagne zich vooral op Erasmus-studenten, die veelal in het buitenland gaan studeren. Weten zij dat ze ook in het land waar ze gaan studeren 112 als noodnummer kunnen gebruiken?

Op 11 februari zijn er jaarlijks verschillende initiatieven om mensen bewust te maken van het feit dat 112 in vrijwel alle Europese landen te gebruiken is. Daarnaast wordt op deze dag de bekendheid van 112 onder de bevolking door de Europese lidstaten geëvalueerd. Hoe zat dat vorig jaar?

65%

Volgens onderzoek van de EENA wist 65 procent van de Europeanen niet wat het universele nummer is dat in de hele EU geraadpleegd kan worden in een noodgeval.

8%

Nog eens 8 procent van de mensen noemde wel een universeel nummer, maar had het bij het verkeerde eind.

27%

De conclusie was dat slechts 27 procent van de Europeanen in 2016 wist dat noodnummer 112 in heel Europa te bereiken is.

Daarnaast probeert de EENA met de campagne ook duidelijk te maken in welke gevallen het noodnummer gebruikt mag worden. Over het algemeen gaat het om situaties ‘waarbij elke seconde telt’:

  • Bij een ernstig ongeluk waarbij mensen gewond zijn geraakt of overleden
  • Als mensen in je nabije omgeving slachtoffer zijn van geweld
  • Als iemand probeert een auto te stelen
  • Als iemand probeert een eigendom te beschadigingen of vernietigen
  • Als je iemand op de grond ziet liggen die mogelijk buiten bewustzijn is

Dit jaar vindt de achtste editie van deze dag plaats. Volgens Rijksoverheid is in Nederland de helft bekend met het feit dat 112 niet alleen in Nederland, maar ook in andere Europese landen bereikbaar is.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang donderdag de beste tips in je mailbox!

Reageer op artikel:
Is noodnummer 112 in heel Europa te bereiken?
Sluiten