Kasper Hermans
Kasper Hermans Nieuws 24 feb 2017 / 15:57 uur

Geldt Malmö als de Europese verkrachtingshoofdstad?

Hij stond een beetje voor paal met zijn uitspraak over terroristische daden, waarna hij de woorden ‘last night in Sweden’ sprak. Hoewel het tot de nodige hilariteit leidde, zou het in Zweden niet heel rustig zijn. De Britse Europarlementariër Nigel Farage (foto) claimde diezelfde avond nog bij de BBC dat de stad Malmö de verkrachtingshoofdstad van Europa – en mogelijk zelfs van de wereld – is en dat de grote opvang van vluchtelingen in de voorbije jaren daar van grote invloed op is.

Een bewering die zeker gecheckt dient te worden. Feit is namelijk dat het aantal geregistreerde verkrachtingen in Zweden relatief hoog is. Maar ligt het ook daadwerkelijk aan het hoge aantal vluchtelingen dat asiel heeft aangevraagd?

Kijkende naar de cijfers heeft Zweden in 2014, maar vooral in 2015 veel immigranten in huis gehaald. Per 1.000.000 inwoners werden er in 2015 16.016 asielaanvragen gedaan. Op Hongarije na is dat het hoogste aantal, zo blijkt uit data van Eurostat. In bijvoorbeeld Nederland kwamen er in 2015 per miljoen inwoners 2546 vluchtelingen binnen. Samen met Hongarije en Duitsland kreeg Zweden in dat jaar 61,5 procent van alle asielaanvragen te verwerken.

Afname tijdens vluchtelingeninstroom

Toch blijkt afgaande op de cijfers van het Zweedse bureau van criminaliteitsbestrijding dat het aantal gemelde seksmisdrijven in 2015 in heel het land met ruim 2000 afnam (met 11 procent), nadat er in 2014 een kleine piek was geweest. Het aantal verkrachtingen daalde zelfs met 12 procent.

Ook Malmö blijkt niet direct de ‘zwaar getroffen’ stad te zijn. In de voorbije elf jaar was het verkrachtingscijfer van de stad maar drie keer hoger dan in hoofdstad Stockholm. Een van die jaren was 2016, maar toen waren er naar verhouding nog meer gevallen in die andere grote Zweedse stad: Göteburg. Dus dat Malmö de verkrachtingshoofdstad van Europa is, dat is al direct onjuist. Bovendien is het cijfer in Malmö gedaald sinds het hoogtepunt in 2010.

Traditioneel hoog

Feit is wel dat het verkrachtingscijfer in Zweden relatief heel hoog is. Maar dat was het ook al voor de grote instroom van vluchtelingen in 2014. In een rapport van de Verenigde Naties uit 2012 – waarin bijna 140 landen zijn opgenomen – bleek Zweden tweede te zijn als het ging om het aantal verkrachtingen en eerste als er alleen gekeken werd naar Europa. Dit heeft dus niet per se iets te maken met de vele migranten. Gegevens over de afkomst van de daders zijn er overigens niet.

Uit de meest recente data van Eurostat blijkt Zweden overigens nog altijd het hoogst te scoren. De organisatie waarschuwt echter ook de hoge cijfers niet per se zeggen dat het ‘onveiliger’ is voor vrouwen dan andere landen. Elk land hanteert namelijk zijn eigen bestrijding en aanpak van het probleem. In Zweden is men de voorbije twee decennia ontzettend druk geweest om vrouwen aan te moedigen naar de politie te stappen indien ze seksueel misbruikt worden. Hierdoor zou het percentage dat zich als slachtoffer bij de politie meldt een stuk hoger liggen dan in veel andere landen.

Kortom, wat er ‘last night in Sweden’ volgens Donald Trump nou precies heeft plaatsgevonden, is nog altijd onduidelijk. Maar een relatie tussen een hoog aantal verkrachtingen en de migranten – zoals Farage dat beweerde – blijkt in ieder geval niet uit bovenstaande cijfers.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Geldt Malmö als de Europese verkrachtingshoofdstad?
Sluiten