Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 6 feb 2017
Leestijd: 3 minuten

In het bedrijf van Allard bestaan geen managers

In het bedrijf van Allard Droste bestaan geen vaste werktijden, managers, functieprofielen en beoordelingsgesprekken.

Aldowa heet je onderneming. Wat doen jullie?
We maken metalen gevelbekleding. Populair gezegd: het jasje om een gebouw. We ontwerpen die niet alleen, we hebben ook een eigen productiehal. Ons bekendste werk is het plafond van de Markthal in Rotterdam. Daarnaast hebben we onder meer nog het Nederlandse hoofdkantoor van Calvin Klein, Paleis ’t Loo en de stations van Rotterdam en Utrecht gedaan. Er werken hier zo’n vijftig mensen.

En die krijgen alle ruime om zelf beslissingen te nemen. Wanneer ben je die koers gaan varen?
Ik kocht dit bedrijf tien jaar geleden als buitenstaander, samen met mijn partner Jan Boom. Wat we aantroffen was een zwaar hiërarchische organisatie. Meedenken was er amper bij, mensen werden geacht instructies op te volgen en – om het maar even op z’n Rotterdams te zeggen – hun bek te houden. Stapje voor stapje zijn we die cultuur gaan omvormen en kwam er steeds meer verantwoordelijk bij mensen zelf te liggen. Jullie weten het beter dan ik, zei ik dan. Denk daarom mee, maak zelf beslissingen. Tegelijkertijd sprak ik 100 procent vertrouwen uit in de medewerkers.

Hoe ver gaat die eigen verantwoordelijkheid? Mag iemand bij wijze van spreken zelf nieuw gereedschap kopen als hij dat nodig acht?
Absoluut. De knipper die aan de machine staat bestelt zelf zijn aluminium, ook al gaat het om honderdduizenden euro’s. Daar heeft hij mijn toestemming niet voor nodig. Mijn collega die de telefoon opneemt maakt ook offertes en denkt na over marketing. En net voor de kerst haalde een 26-jarige medewerker twee opdrachten binnen met een totale waarde van twee miljoen euro. Ik heb daar geen enkele rol in gespeeld.

Is dat niet ontzettend risicovol?
Er is weliswaar geen manager die de boel aanstuurt, maar wat je wel hebt is een enorme positieve sociale controle. Iedereen voelt zich hier ondernemer. Die jongen die onlangs de twee grote opdrachten binnenhaalde denkt wel tien keer na voordat hij die offerte uitbrengt. Het voelt namelijk als zijn eigen geld. Hij informeert bij collega’s, gaat nog eens rekenen en kan uiteraard ook bij mij terecht. Ik durf te wedden dat er tien keer beter over die offerte is nagedacht dan op de traditionele manier zou zijn gebeurd.

Er zijn ook geen functieprofielen bij Aldowa. Hoe weet iemand dan wat hij moet doen vandaag?
Elke dag doen we daily stands. We vergaderen niet, maar bespreken in maximaal tien minuten vier vragen: wat ging er gisteren goed, wat niet, wat gaan we vandaag doen en wat kan er mis gaan? Dat zorgt ervoor dat iedereen op hoofdlijnen weet wat er zich in het bedrijf afspeelt. Zo doen we dat met commercie, met de engineers en met productiemensen.

Wat doet een directeur nog in een bedrijf waar iedereen zelf beslissingen neemt?
Dat vragen wel meer mensen. Zonder vaste structuur werken lukt alleen als je een visie hebt, een droom waar je naartoe wilt. Anders wordt het los zand. Daar bemoei ik me mee. Verder probeer ik zoveel mogelijk op de werkvloer te zijn om mensen te inspireren en bij te springen als dat nodig is.

Werkt dit principe van loslaten in iedere organisatie?
Zonder twijfel. Maar het is wel zaak dat je 100 procent vertrouwen uitspreekt in je mensen en juist daar gaat het vaak mis. Ons heeft het in ieder geval veel gebracht. De omzet is vervijfvoudigd, het ziekteverzuim ligt op 2 procent en – het belangrijkste – mensen werken hier met veel plezier.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
In het bedrijf van Allard bestaan geen managers
Sluiten