Steven Musch
Steven Musch Nieuws 19 feb 2017 / 13:04 uur

Hoe verloopt de strijd tegen Islamitische Staat?

Ruim tweeënhalf jaar geleden riep terreurgroep Islamitische Staat een kalifaat uit in Syrië en Irak. Een internationale coalitie, onder leiding van de Amerikanen, voert strijd tegen IS. Hoe verloopt die strijd?

In Irak wordt de afgelopen maanden voornamelijk hevig gevochten in en rond de noordwestelijke stad Mosul. De tweede stad van Irak is al sinds 2014 in handen van IS en het is de stad waar IS-leider Abu Bakr al-Baghdadi het kalifaat uitriep.

Meer dan vier maanden geleden begon het Iraakse leger met behulp van een internationale coalitie een offensief om het IS-bolwerk te heroveren. De Verenigde Staten, die de leiding over de coalitie hebben, zorgen voornamelijk voor luchtsteun. Daarnaast spelen ook de Koerdische peshmerga en verschillende shi’itische milities een rol in de strijd.

Nieuw offensief

Half januari maakte de legerleiding bekend dat het Oostelijke deel van de stad was veroverd. Zaterdag is het Iraakse leger ook begonnen met een offensief om het westen van de stad te veroveren. Naar schatting wonen daar nog ongeveer 650.000 mensen.

Door het nieuwe offensief wordt gevreesd dat opnieuw honderdduizenden mensen hun huis kwijt raken en op de vlucht moeten slaan. Sinds 2014 zijn er al zo’n 3,5 miljoen mensen op de vlucht geslagen.

Het leger verspreidde in de nacht van zaterdag op zondag pamfletten om het offensief aan te kondigen en de strijders van IS te vragen om hun wapens neer te leggen. Zondagochtend werd de aanval ingezet met vliegtuigen op een luchthaven. Direct daarna werden grondtroepen ingezet.

IS reageerde direct op het offensief met twee bomaanslagen waarbij vijf mensen om het leven zijn gekomen, waaronder Iraakse militairen. De afgelopen tijd, nu IS verder in het nauw wordt gedreven, is het aantal aanslagen door IS weer toegenomen.

Het einde van IS?

De Iraakse minister-president Haider al-Abadi had verwacht dat de strijd sneller zou verlopen, maar het duurt langer omdat veel burgers niet zijn gevlucht, zoals wel verwacht werd. Onlangs verklaarde al-Abadi dat IS in april uit Mosul verdreven zal zijn.

De val van de stad zou een einde maken aan het zelfverklaarde kalifaat van IS, maar zou niet direct de vernietiging van de terreurgroep betekenen. De verwachting is namelijk dat de groep dan als het ware zal ‘onderduiken’ om terroristische aanslagen in het Midden-Oosten en het Westen te plannen. De groep zou dan meer gaan lijken op terreurgroep al-Qaida, waar het ook zijn oorsprong in vindt.

Grondgebied verloren

Hoewel IS de laatste maanden veel grondgebied is verloren, waaronder ook de Libische havenstad Sirte, is de terreurgroep nog aanwezig in een deel van het noorden van Irak en heeft de groep ook nog redelijk grote steden als Tal Afar in handen.

Ook in Syrië heeft de terreurgroep nog delen van het land in handen en in Raqqa, in het oosten van Syrië, verzet IS zich hevig. De groep vecht in Syrië onder andere tegen het regeringsleger van Assad, dat wordt gesteund door Rusland en milities die steun krijgen van Iran. Ook vecht de groep tegen het Turkse leger en diverse rebellengroepen.

Er zouden naar schatting in Syrië en Irak nog zo’n 20.000 IS-strijders zijn, ten opzichte van 36.000 in 2014.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Hoe verloopt de strijd tegen Islamitische Staat?
Sluiten