Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 18 feb 2017
Leestijd: 2 minuten

Historici: Obama beste president sinds Reagan

Barack Obama was de beste Amerikaanse president sinds Ronald Reagan. Althans, dat stellen gezaghebbende historische wetenschappers. Vrijdag werd een lijst gepubliceerd waarin de 44 presidenten die de VS sinds 1789 hebben gekend worden beoordeeld.

Terwijl Obama rustig vakantie viert en een wedstrijdje kiteboarden wint op de Maagdeneilanden, krijgt hij ook nog een andere welverdiende beloning. Zijn werkzaamheden tijdens zijn presidentschap werden behoorlijk goed beoordeeld door een groep gezaghebbende historische wetenschappers.

Gelijke behandeling

In de gepubliceerde lijst staat Obama op de twaalfde plek. Hij eindigt daarmee boven Bill Clinton, die op 15e plek staat. George W. Bush staat op de 33ste plek. De lijst werd samengesteld op basis van een enquête van de politieke zender C-SPAN. Ze vroegen verschillende historici alle presidenten van de Verenigde Staten te beoordelen op verscheidende punten, zoals moreel leiderschap, crisismanagement, internationale relaties en de gelijke behandeling voor alle burgers.

Obama scoorde met name goed in deze laatste categorie. In die sectie staat hij namelijk op de derde plek, net onder Abraham Lincolon, die de slavernij afschafte, en Lyndon Johnson, die de wet tekende die de rechten van donkere Amerikanen vastlegde. Obama kreeg een minder goede beoordeling als het ging om het contact met het Congres.

Stijgen of dalen

Het kan zijn dat Obama in de toekomst nog daalt of stijgt op de lijst, want volgens de wetenschappers kunnen sommige aspecten van zijn beleid pas over een aantal jaar beoordeeld worden. Zo stond George W. Bush de vorig jaar op plaats 36 en is hij inmiddels drie plaatsen gestegen.

Volgens historici is de beste president van de VS Abraham Lincoln (1861-1865). Op de tweede plaats staat al sinds het begin George Washington (1789-1797). Ronald Reagan staat op de negende plek. Dit heeft hij vooral te danken aan onder meer aan zijn inzet om de Koude Oorlog te beëindigen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Historici: Obama beste president sinds Reagan
Sluiten