Wouter van Loon
Wouter van Loon Nieuws 26 feb 2017 / 07:41 uur

Hier moet je op letten bij het eerste tv-debat

Het zou wel eens een beslissend moment kunnen worden in de verkiezingscampagne: zondag organiseert RTL het allereerste tv-debat. Hoewel de belangrijkste kandidaten – Mark Rutte en Geert Wilders – niet meedoen, kunnen de andere lijsttrekkers hun kans grijpen.

In 2012 stond de PvdA er ook niet erg florissant voor, tot Diederik Samsom indruk maakte in het eerste tv-debat. Plotseling ontstond er een tweestrijd tussen Rutte en Samsom. Dat kan nu weer gebeuren.

Hier moet je op letten als je zondag naar het debat gaat kijken.

Buma als alternatief voor Rutte

CDA-leider Sybrand van Haersma Buma zal zich zondag willen opwerpen als alternatief voor Mark Rutte. Niet alleen in het debat, maar ook in de reclameblokken rond de uitzending. Het CDA heeft een spotje opgenomen met Wilders en Rutte als ruziënde kinderen. Ook de jonge Buma speelt een rol, maar dan als het wijze kind dat de twee uit elkaar houdt. Het spotje zal in de reclameblokken voor, na en tijdens het debat worden uitgezonden.

Volgens campagnestrategen is het debat voor onder meer Buma een goede kans om zich inderdaad als alternatief voor Rutte op te werpen. „De kans is levensgroot dat we op 15 maart concluderen dat het RTL-debat inderdaad het moment is geweest waarop een nieuwe premier zich heeft aangediend”, aldus een van hen tegen NRC.

Eén nadeel voor Buma: Rutte is er zelf niet bij. Kan hij zich daardoor wel tegen de premier afzetten?

Overleeft Klaver?

GroenLinks doet het opvallend goed in de peilingen, en lijsttrekker Jesse Klaver kreeg afgelopen week dan ook de nodige aanvallen te verduren. Al zijn directe concurrenten – D66, PvdA, SP – doen zondag mee aan het debat, en zullen hun pijlen ongetwijfeld weer op Klaver richten. Voor Asscher en Roemer zal dat een ingewikkelde klus zijn, want zij zien GroenLinks ook als de meest logische coalitiepartner na de verkiezingen.

De debatten zijn nieuw voor de jonge Klaver, die voor het eerst als lijsttrekker de landelijke verkiezingen in gaat. Maar van de GroenLinks-voorman zelf kunnen we ook de nodige aanvallen verwachten. Hij probeerde Asscher vrijdag in het Radio 1-debat te verleiden om te beloven dat de PvdA na de verkiezingen niet opnieuw met de VVD gaat samenwerken.

De strijd op ‘links’

Hoewel Klaver het goed doet in de peilingen, is zijn partij niet gek veel groter dan zijn concurrenten. GroenLinks, D66, PvdA en SP schommelen allemaal net wat onder of boven de 15 zetels. Het is voor deze partijen een uitgewezen mogelijkheid om zich op te werpen als dé keuze voor kiezers die niets hebben met Rutte en Wilders. Wie zondag het momentum weet te krijgen, zou wel eens kunnen uitgroeien tot een realistische kandidaat voor het premierschap – zoals Samsom dat vier jaar geleden ook werd.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Hier moet je op letten bij het eerste tv-debat
Sluiten