Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 3 feb 2017
Leestijd: 2 minuten

200 miljoen om migratie vanuit Afrika tegen te gaan

De Europese Unie is vastberaden het aantal migranten vanuit Afrika terug te dringen. De 28 regeringsleiders en staatshoofden namen vrijdag op een top in Malta een tienpuntenplan aan dat de migratie via de Middellandse Zee een halt moet toeroepen.

Speerpunt van de zogeheten Malta Verklaring is Libië, dat vorig jaar het vertrekpunt was voor meer dan 90 procent van de 181.000 bootmigranten die Italië bereikten. Van hen kwamen er tijdens de tocht ongeveer 4500 om het leven.

Gammele bootje

Om de mensensmokkel via gammele bootjes te stoppen, worden meer personeel, schepen, geld en trainingen beschikbaar gesteld voor de Libische kustwacht. De EU gaat ook samen met de Verenigde Naties proberen de omstandigheden te verbeteren in de Libische detentiekampen waar de veelal Afrikaanse migranten worden opgesloten.

Ook wordt energie gestoken in snellere terugkeer naar het land van herkomst en betere controles van de landgrenzen. In eerste instantie wordt 200 miljoen euro vrijgemaakt. Een belangrijke rol is weggelegd voor Italië, dat donderdag een akkoord sloot met de Libische premier Fayez Seraj om diens regering steviger in het zadel te helpen. De Italianen zouden onder meer het personeel in de kampen gaan opleiden en voor medicijnen zorgen.

Rutte

Premier Mark Rutte benadrukte eerder op de dag het belang om afspraken met Noord-Afrika te maken om „de stroom met grotendeels kansloze migranten in te dammen.” Hij wees erop dat Libië geen centrale regering heeft (sinds de val van Moammar al-Qadhafi in 2011), waardoor het maar de vraag is of afspraken met dat land kunnen worden uitgevoerd. Volgens Rutte heeft Italië „meer dan wie ook in Europa goede betrekkingen met Libië.”

De Italianen benadrukken dat de problematiek in Libië grondig aangepakt moet worden, om te voorkomen dat zich nieuwe routes openen voor de smokkelaars. „Als we dit probleem echt willen tackelen, dan verlangt dat een economische inbreng van de complete EU”, stelt de Italiaanse minister-president Paolo Gentiloni.

Ook Donald Tusk, de Poolse voorzitter van de Europese Raad, maakt zich er hard voor. Volgens hem is dit de enige manier om te voorkomen dat er nog meer vluchtelingen verdrinken en om als Europa de controle te krijgen over de migratie.

Mensonterend

Organisaties als Oxfam, Amnesty en VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR hebben scherpe kritiek vanwege de mensonterende situatie in de kampen. Volgens de VN zijn marteling, verkrachting en dwangarbeid er geen uitzonderingen.

De Tweede Kamer zei donderdag alleen akkoord te gaan met een Libië-deal als kan worden gegarandeerd dat mensen in Libië veilig en humaan worden opgevangen.

Respecteren

De EU-leiders beloven de doelen in de verklaring snel uit te voeren. Ze bezweren dat ze de mensenrechten, het internationaal recht en de Europese waarden zullen respecteren.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
200 miljoen om migratie vanuit Afrika tegen te gaan
Sluiten