Tjerk de Vries
Tjerk de Vries Nieuws 16 feb 2017 / 09:38 uur

Eindelijk weer naar school (of wat daarvan over is)

Weer naar school. Voor veel kinderen een heel normale zaak, na weer eens vakantie te hebben gehad.

En waar in Nederland de kinderen er soms van balen dat de schoolbel weer luidt, is het voor de kinderen in het Syrische Aleppo een historische gebeurtenis waar ze helemaal vol van zijn.

Bombardementen

Jarenlang konden ze door de talloze bombardementen in de stad niet meer naar school. Die was niet veilig genoeg, of simpelweg platgebombardeerd. Om toch nog les te kunnen geven, werd er zelfs een klas in een grot gecreëerd.

Deze weken zijn met hulp van Unicef schoorvoetend de eerste kinderen weer naar school gegaan. Met een glimlach op hun gezichtjes liepen ze door totaal verwoeste straten de eens zo vertrouwde gang naar een klaslokaal.

Oorlogsmateriaal

In Oost-Aleppo zijn nu 34 scholen open voor in totaal 15.500 kinderen. Dat is overigens nog maar een klein deel van de 230 scholen die er normaal zijn, maar het aantal scholen en kinderen groeit wekelijks.

Met een voorlichtingsprogramma worden kinderen en hun families gewaarschuwd voor onontploft oorlogsmateriaal. Bovendien hebben 35.000 kinderen in Aleppo in onder meer opvangplekken psychosociale hulp gekregen, zodat ze beter kunnen omgaan met de gruwelijkheden die ze hebben meegemaakt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Eindelijk weer naar school (of wat daarvan over is)
Sluiten