Sofie Smulders
Sofie Smulders Nieuws 2 feb 2017 / 11:43 uur

‘Criminaliteit bij jongere zit ‘m ook in biologie’

Door op een andere manier te kijken naar de oorzaak van antisociaal gedrag bij jongeren, zou de aanpak van jeugdcriminaliteit veranderd en wellicht verbeterd kunnen worden. Dit staat in een rapport van het Wetenschappelijk Onderzoeks- en Documentatiecentrum (WODC) dat Klaas Dijkhoff, staatssecretaris van Veiligheid en Justitie, donderdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

In de criminaliteit wordt vaak gesproken over de invloed van sociale en psychologische factoren op jongeren. Volgens het WODC zouden ook biologische factoren wel degelijk van invloed zijn op het ontstaan van crimineel gedrag bij jongeren.

Biologische factoren

Het WODC laat in het rapport zien hoe de neurowetenschappelijke kennis in de praktijk toegepast kan worden. Er zijn op dit moment meerdere projecten op touw gezet om te kijken of onderzoek op dat gebied kan helpen bij de preventie en interventie bij jeugdcriminaliteit.

Uit onderzoek blijkt dat afwijkingen in neurobiologische processen de oorzaak kunnen zijn van antisociaal gedrag dat dermate ernstig is, dat het tot criminaliteit bij jongeren kan leiden.

Het WODC heeft het hierbij bijvoorbeeld over de verstoorde concentratie van hormonen, genetische risicofactoren, de hartslag en de mate van activiteit en volume van bepaalde hersengebieden.

Cybercrime wordt populairder

Criminaliteit onder jongeren zou in de afgelopen negen jaar fiks gedaald zijn. Een reden hiervoor zou de opkomst van internet zijn. Omdat veel jongeren liever online ‘rondhangen’ dan op straat, zouden daar minder incidenten voorkomen. Daar staat dan wel tegenover dat de cijfers van cybercrime onder jongeren gestegen zijn.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘Criminaliteit bij jongere zit ‘m ook in biologie’
Sluiten