Constance van Amstel
Constance van Amstel Nieuws 19 feb 2017

‘Breng het stemlokaal naar de mbo-jongeren toe’

De jacht op de jonge kiezer lijkt geopend nu opnieuw een initiatief uit de grond gestampt is om de jongeren naar de stembus te krijgen. Met de actie ‘Ieder mbo een stembureau’ pleiten verschillende jongerenorganisaties, waaronder de Nationale Jeugdraad, ervoor om op alle mbo-opleidingen in het land een stemlokaal of -hokje te plaatsen.

Gat

„Een op de vijf mensen bracht bij de vorige Tweede Kamerverkiezingen zijn stem niet uit. Bij jongeren was dat 1 op de 3 mensen. We zien daar een groot gat dat we voor een deel hopen te kunnen dichten door ervoor te zorgen dat jongeren op hun eigen school kunnen stemmen”, licht Caesar Bast als voorzitter Nationale Jeugdraad het plan toe.

Komende verkiezingen zijn er 850.000 jongeren die voor het eerst mogen stemmen. De jongerenorganisaties (Jongeren Organisatie Beroepsonderwijs, Nationale Jeugdraad, IZI Solutions en Ben & Jerry’s) vinden het belangrijk dat juist zij dit jaar gaan stemmen. „Mensen die bij de eerste keer dat ze mogen stemmen ook daadwerkelijk gaan stemmen zijn volgens onderzoek eerder geneigd om dat later nog eens te doen”, zegt Bast.

Hokje

Mbo’s die geïnteresseerd zijn om een hokje op hun school te plaatsen kunnen via de site www.mbostemburo.nl een formulier downloaden dat ingevuld naar de eigen gemeente sturen. Tot 1 maart kan elke gemeente zelf bijzondere stempunten aanwijzen. METRO

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
‘Breng het stemlokaal naar de mbo-jongeren toe’
Sluiten