Sofie Smulders
Sofie Smulders Nieuws 1 feb 2017 / 13:22 uur

Boycot Amerikaanse producten in België en Nederland

Trump die inwoners uit bepaalde landen buiten Amerika houdt met zijn ‘moslimban’? Die geven we lik op stuk, denkt een flink aantal mensen. Dit doen ze door niet alleen producten uit het Trump-imperium te boycotten, maar ook door producten afkomstig van Amerikaanse bedrijven in de ban te doen.

Die boycots lijken voornamelijk ver van ons bed, maar de afgelopen week werd er ook in en om Nederland actie ondernomen. Het Antwerpse café Zeezicht maakte bekend geen hapjes en drankjes van Amerikaanse makelij meer te verkopen.

Geen vertrouwde producten meer

Dat betekent voor de gasten van Zeezicht bijvoorbeeld geen Coca-Cola meer, geen water van Chaudfontaine en geen chips van Lay’s. Gedurende de periode dat Trump aan de macht is, wil de zaak de Amerikaanse producten in de ban doen. Dat beperkt zich overigens niet alleen tot cola, mineraalwater en chips, maar ook tot sigaretten, sterkedranken, water en ketchup.

https://www.facebook.com/&/posts/10154986139194932

Uitbater David Joris vertelt aan Het Laatste Nieuws dat veel gasten van de kroeg het eens zijn met de boycot en niet zullen wegblijven omdat hun oude vertrouwde Coca-Cola straks vervangen is door cola van het Vlaamse bedrijf Roman. De twee restaurants boven Zeezicht nemen dezelfde maatregelen.

Nederland

En in Nederland? Over eenzelfde idee als dat van café Zeezicht hebben we nog geen geluiden gehoord, wel ging Radio 2-dj Jan-Willem Roodbeen op zijn beurt in tegen Trumps ban in door geen Amerikaanse artiesten te laten horen.

Leo Blokhuis viel Roodbeen bij, maar er was ook een hoop commentaar op Twitter. Zo werd Roodbeen ervan beticht zich tot hetzelfde niveau als Trump te verlagen, waarop hij zich verweerde door zijn eigen ban onzinnig te noemen en te verklaren „op een ludieke manier aandacht te willen vragen voor een zorgelijke ontwikkeling.”

In het geval van café Zeezicht gaat het niet om een tijdelijke actie of het maken van een statement. „We denken dat dit de enige maatregel is die impact zou kunnen hebben.” Het daadwerkelijke effect van deze maatregel lijkt mijlenver weg, aangezien de verkoop van zoutjes in een lokale kroeg een minuscuul aandeel is in de opbrengst van een fabrikant. Bovendien, mocht de maatregel door zoveel andere kroegen in de omgeving worden genomen en de vraag naar chips significant afnemen, dan zouden het ten eerste de lokale werknemers van het Amerikaanse bedrijf zijn die getroffen worden.

De Britse activist Adam Poole riep zijn landgenoten afgelopen week op hetzelfde te doen. „Ik wil de gewone Amerikaan geen onrecht aandoen door producten uit de VS te boycotten, maar het is misschien wel de enige manier om Trump duidelijk te maken dat zijn gedrag onacceptabel is.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Metro bezorgt je iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun. 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Boycot Amerikaanse producten in België en Nederland
Sluiten