Evie Westland
Evie Westland Nieuws 14 feb 2017 / 19:45 uur

Baudet wil uitnodiging debat via rechter afdwingen

Er is nogal wat te doen over de komende verkiezingsdebatten op nationale televisie, de afgelopen dagen. Werd eerder bekend dat het RTL-debat – ondanks afzeggen van PVV en VVD – wél doorgaat, is nu partijleider van Forum voor Democratie, Thierry Baudet, boos op de NOS vanwege het slotdebat.

Forum voor Democratie wil uitgenodigd worden voor het lijsttrekkersdebat dat NOS aan de vooravond van de verkiezing organiseert. De partij van Baudet maakt nu een gang naar de rechter om de uitnodiging af te dwingen. De rechtszaak dient vrijdag bij de rechtbank in Amsterdam

Forum voor Democratie is het er niet mee eens dat de omroep „al voordat de campagnes waren begonnen en voordat de Kiesraad had besloten welke partijen überhaupt mogen meedoen aan de Tweede Kamerverkiezingen heeft bepaald welke partijen relevant zijn en welke niet.”

NOS

NOS Nieuws-hoofdredacteur Marcel Gelauff ziet het kort geding van vrijdag met vertrouwen tegemoet, laat de NOS weten. Hij stelt dat het onmogelijk is om alle partijen uit te nodigen, simpelweg omdat de beschikbare zendtijd beperkt is.

„De NOS heeft veertien partijen geselecteerd waarbij het huidige aantal zetels in de Tweede Kamer voor de helft meetelt. De andere helft wordt bepaald door de Peilingwijzer van 1 februari. Die Peilingwijzer is het gewogen gemiddelde van een groot aantal peilingen."

Aan het slotdebat doen veertien partijen mee. De lijsttrekkers van de acht grootste partijen is een plaats toebedeeld in het hoofdprogramma. Zes kleinere partijen komen voor het hoofdprogramma aan bod.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Baudet wil uitnodiging debat via rechter afdwingen
Sluiten