Elselotte Smink
Elselotte Smink Nieuws 24 feb 2017 / 16:13 uur

Autistische busreiziger (14) beboet om plastic pasje

Milan Sacré schrok zich een hoedje toen hij in december in de bus zat met zijn klas. De Belgische jongen (14) kreeg een proces-verbaal voorgeschoteld, omdat hij zijn buspasje had geplastificeerd. En dat mag niet van de Belgische vervoermaatschappij De Lijn.

De schade voor het plastic hoesje bedraagt maar liefst 250 euro. De ouders van de knul zijn verbijsterd, vertellen ze aan Het Nieuwsblad.  „Milan was volledig van de kaart. Hij denkt nog altijd dat het zijn fout is. We hadden toch wat meer empathie verwacht.”

Gratis reizen

Milan mocht met zijn ‘Buzzy Pazz’ gratis met de bus en tram reizen, omdat hij aan een vorm van autisme lijdt en een motorische beperking heeft. Maar dat abonnement werd direct in beslag genomen toen de controleur zag dat er een plastic laagje om het pasje zat. „Een inbreuk”, zo vertelde hij de jongen.

„Je busabonnement mag je niet plastificeren, dat staat er ook op. We laten dat niet toe, omdat we de echtheid moeten kunnen controleren. Elk abonnement is gemaakt van speciaal materiaal dat je niet kan scheuren. Als er hard plastic rond het abonnement zit, kan een controleur niet nagaan of het echt is”, vertelt een woordvoerder van de vervoersmaatschappij.

Maar daar was de jongen zich natuurlijk niet van bewust, die wilde gewoon wat extra zekerheid voor zijn pas. Gelukkig wordt hij uiteindelijk ontzien door De Lijn en hoeft de hoge boete niet meer betaald te worden. De ouders van Milan hopen dat de busmaatschappij, voordat ze een nieuw pasjessysteem instelt, ook wat meer aandacht gaat besteden aan empathie voor de reizigers: „Autistische kinderen wereldvreemd behandelen, kan niet.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Autistische busreiziger (14) beboet om plastic pasje
Sluiten