Steven Musch
Steven Musch Nieuws 7 feb 2017 / 09:26 uur

Amnesty: massa-executies in Syrische gevangenis

Naar schatting 13.000 mensen zijn zonder enige vorm van proces tussen september 2011 en december 2015 ter dood gebracht in de Saydnaya-gevangenis nabij Damascus in Syrië. Dat meldt Amnesty in het rapport Menselijk Slachthuis, massale ophangingen en uitroeiing in de Saydnaya- gevangenis, Syrië. De mensenrechtenorganisatie gaat er van uit dat de situatie in de gevangenis na 2015 niet veranderd is.

Saydnaya is het eind van het leven – het eind van de menselijkheid”, aldus een voormalige bewaker van de gevangenis. Wekelijks, soms twee keer per week, worden zo’n twintig tot vijftig mensen meegenomen vanuit hun cell om opgehangen te worden. Voorafgaand aan hun dood worden de gevangenen langdurig gemarteld, uitgehongerd en onthouden van water en medische zorg.

‘Feest’

Op de dag van executie – door sommige bewakers ‘het feest’ genoemd – krijgen de gevangen te horen dat ze worden overgeplaatst naar een civiele rechtbank, waar de omstandigheden over het algemeen beter zijn. In plaats daarvan worden de gedetineerden vaak meegenomen naar een afgesloten ruimte waar ze worden gemarteld. Een voormalige bewaker zegt: „We weten toch al dat ze gaan sterven, dus kunnen we met ze doen wat we willen."

Vervolgens krijgen de gevangenen een ‘proces’ bij een militaire rechtbank. Althans, zo noemen de Syrische autoriteiten het. In werkelijkheid is het een procedure van niet meer dan 2 minuten in een kantoor waar de vingerafdrukken van de gevangenen worden afgenomen en de namen vervolgens in een ‘doodsregister’ worden gezet.

Sommige gevangen zijn als ze worden opgehangen zo uitgemergeld dat het gewicht van hun lichaam niet genoeg is om hun nek te breken. De bewakers zouden dan nog aan het lichaam moeten trekken zodat de nek van het slachtoffer alsnog breekt. De levenloze lichamen van de gevangenen worden vervolgens in vrachtwagens geladen en komen in massa-graven terecht.

Amnesty heeft het rapport samengesteld op basis van interviews met 31 ex-gevangenen, voormalige bewakers, artsen en rechters. Sommige gevangenen zouden zijn vrijgekomen, doordat hun familie de gevangenisautoriteiten betaalden.

Cellen van drie bij drie

Ex-gevangenen spreken in het rapport van eindeloze martelingen. De gedetineerden zouden daarnaast soms met meer dan vijftig personen worden vastgehouden in cellen van drie bij drie. Een ex-gedetineerde zegt: „Toen ze me naar binnen brachten, zag ik geen mensen, maar wormen, kronkelend en samengeperst. Ik kon niet op beide benen staan, omdat er niet genoeg ruimte was."

In de meeste gevallen, schrijft Amnesty, ontkent de Syrische overheid dat de gedetineerden gevangen zijn genomen. Of ze weigeren informatie te verstrekken over waar de gedetineerden worden vastgehouden. Door de ontkenning van de Syrische autoriteiten bestaan de gevangenen als het ware niet, waardoor ze extra kwetsbaar zijn voor misbruik. Meestal worden de slachtoffers opgehangen zonder dat er enig contact is met de familie.

Onafhankelijk onderzoek

Amnesty roept de Verenigde Staten en Rusland op om in actie te komen en het Syrische regime onder druk te zetten om een einde te maken aan de praktijken in de gevangenis(en). Volgens Amnesty moeten er onafhankelijke onderzoekers toegelaten worden om de situatie in Syrische gevangenissen te onderzoekers.

Op de website van Amnesty is een 3D-kaart van de gevangenis te vinden, met verklaringen en videos.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Amnesty: massa-executies in Syrische gevangenis
Sluiten