Jessica Heijmans
Jessica Heijmans Nieuws 22 feb 2017 / 16:39 uur

Amnesty: 2016 was jaar van ellende en angst

Mensenorganisatie Amnesty International slaat in haar jaarlijks rapport alarm over het populisme en de bedreiging die deze politieke ontwikkeling vormt voor de mensenrechten. Naar aanleiding van een analyse van mensenrechtenschendingen in 159 landen, concludeert de organisatie dat de wereld in 2016 zelfs een ‘donkerder en minder stabiele’ plek werd.

„Voor miljoenen mensen was 2016 een jaar van ellende en angst, terwijl overheden en bewapende groepen mensenrechten op meerdere manieren onteerden”, begint Amnesty International in het voorwoord van hun jaarboek 2016/2017. De organisatie verwijst hierbij onder andere naar de vernieling van Aleppo, de moorden in Zuid-Sudan, de vluchtelingencrisis, de intimiderende acties tegen mensen met afwijkende visies in Turkije en de opkomst van haatspraak in grote delen van Europa en de Verenigde Staten.

Op politiek gebied is Amnesty met name kritisch op de overwinning van Donald Trump en zijn verkiezingsstrijd die werd gekenmerkt door vrouwen- en vreemdelingenhaat. „Zijn vergiftigde verkiezingscampagne was een voorbeeld van een wereldwijde trend die voert naar woede en naar scheiding.” Maar ook voorganger Obama moet het ontgelden. De oud-president laat volgens de organisatie een erfenis achter waarin diverse ‘bedroevende mislukkingen’ op het gebied van mensenrechten voorkomen.

Discriminatie in Nederland

Ook in Nederland is er genoeg ruimte voor verbetering, stelt Amnesty. Onder meer het (tijdelijk) beroven van de vrijheid van vluchtelingen, het wetsvoorstel voor het boerkaverbod en etnisch profileren door de politie worden bekritiseerd door de organisatie. „Etnisch profileren bij de politie blijft een serieus probleem”, stelt Amnesty. „Hoewel de autoriteiten de schadelijke effecten van etnisch profileren erkennen, zijn zij niet met een diepgaand plan gekomen om controles eerlijk en effectief te laten verlopen.”

Daarnaast worden in de strijd tegen terrorisme wetsvoorstellen gedaan die het recht op privacy en vrije expressie in het geding brengen en het Ministerie van Veiligheid en Justitie het recht geeft om (administratieve) controle uit te oefenen over individuen die in potentie een risico vormen.

Amnesty verwijst bovendien naar de bedreigingen, intimidatie en de kwaadsprekerij aan het adres van Nada Kiswanson, een mensenrechtenadvocaat die in Den Haag verblijft. Pas in april namen de Nederlandse autoriteiten maatregelen om haar te beschermen en stelden zij een onderzoek in, meent de organisatie.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Amnesty: 2016 was jaar van ellende en angst
Sluiten