Kasper Hermans
Kasper Hermans Nieuws 18 feb 2017 / 11:58 uur

‘Afrikaner straten niet weg, maar Mandela erbij’

De straatnamen in Nederland dekoloniseren. Dat was het voorstel waar DENK een paar maanden terug – toen Sylvana Simons nog een vooraanstaand figuur bij de partij was – op de proppen kwam. Geen Admiraal de Ruyterweg en de Piet Heintunnel meer, maar andere straatnamen.

Niet zomaar ontkennen

René Dings is in Nederland de grote expert en liefhebber op het gebied van straatnamen en hij is tegen het voorstel. „Het waren mensen die ons land groot maakten, op wie we trots waren. Dat moet je niet zomaar gaan ontkennen. Om het verhaal compleet te maken moet je niet de Afrikaner straatnamen weghalen, maar Mandela of Biko toevoegen. Je kunt er desnoods nog een toelichting bij geven”, zo vertelt hij tegenover de NOS.

Wat Dings betreft is het ook goed als straatnamen wat vertellen over de geschiedenis – ook al zijn de personen die hierin voorkomen misschien wat discutabel. „Je bent dan een beetje aan het opvoeden. Ik verbaas me wel eens over mensen die niet weten wat hun straatnaam betekent. Hoe kun je er nou tien jaar wonen en je nooit afvragen wie die persoon is?"

Bovendien zitten volgens Dings de Nederlandse gemeenten ook helemaal niet te wachten op dergelijke veranderingen. „Het is een hoop gedoe. Alle administratie moet worden aangepast, bedrijven en bewoners moeten een vergoeding krijgen, het is veel geld en rompslomp."

Over straatnamen met name

Over straatnamen met name is het nieuwe boek van Dings, waarin er tal van leuke feitjes staan over de meer dan 261.000 unieke straatnamen in Nederland staan. Zo is judoka Anton Geesink waarschijnlijk de enige Nederlander die in een naar zichzelf vernoemde straat heeft gewoond.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
‘Afrikaner straten niet weg, maar Mandela erbij’
Sluiten