Jurgen van der Hoeven en Guy Reinards
Jurgen van der Hoeven en Guy Reinards Nieuws 23 feb 2017
Leestijd: 5 minuten

AeroVinci ontwikkelt volledig autonoom dronesysteem

In ‘het gezicht achter de start-up’ leren we de personen kennen achter verschillende initiatieven. Wat beweegt hen? Hoe hebben ze hun idee in de markt weten te zetten? En hoe zien zij de toekomst van hun start-up? In aflevering 3: de persoon achter start-up AeroVinci.

In een prachtig gebouw aan de Mijnbouwstraat in Delft spreken we met Jochem Wieringa (36 jaar), CEO van start-up AeroVinci. Naast enkele dienstjaren bij een groot telecombedrijf is Wieringa vooral als ondernemer bezig geweest en sinds anderhalf jaar CEO van AeroVinci.

Waar komt die ondernemersdrang vandaan?

Dat idee heb ik eigenlijk van jongs af aan in me gehad. Toen ik een jaar of tien was, had ik de droom om striptekenaar te worden en wilde ik bij Donald Duck werken. Toen dacht ik: ik kan ook nu strips tekenen, bundelen en verkopen. Dat was op die leeftijd een enorm succes, want al mijn klasgenootjes en nog wat gasten uit de buurt waren lid. Toen realiseerde ik me al: je kunt dingen ook gewoon gaan doen.

Tijdens mijn studie technische bestuurskunde in Delft heb ik ontdekt dat ik vooral de brug tussen technologie en ondernemerschap heel leuk vind.

Wat maakt het zelf ondernemen zo leuk?

Mijn tijd in dienst van een groot bedrijf was heel leerzaam, maar na vier jaar vond ik het vooral bureaucratisch worden. Ik zou nu niet meer terugwillen naar dat grote logge. De compromissen en het trage van een groot bedrijf vind ik niet meer leuk. En ik ben te veel gewend aan het niet hebben van iemand die vertelt wat ik moet doen.

Als je zelf onderneemt kun je morgen al iets in gang zetten. Het idee komt altijd uit jezelf en maakt dat je altijd 100% gemotiveerd bent. Dat gevoel heb ik bij een groot bedrijf niet altijd gehad. Het is fantastisch om niet superveel geld ergens tegenaan te gooien en te kijken of het wat wordt, maar juist met de slimste mensen ergens aan te werken. Die dynamiek in zo’n team is ontzettend inspirerend.

Je leeft maar kort en je bent nog korter jong, dus doe in die tijd alsjeblieft iets fucking vets. Dat is hoe ik erin sta.

Zouden meer mensen moeten ondernemen?

Als dat is wat je wil wel. In Europa en zeker ook in Nederland zijn we heel erg risico avers, dat zit in onze cultuur. Voor de economie zou het goed zijn als onder zowel investeerders als ondernemers een iets hoger risicoprofiel zou zijn. Ik ken zat gasten die goede ideeën hebben, maar die bang zijn om te falen en het daarom niet doen. In Amerika doen mensen het gewoon, daar hoort falen erbij. En aangezien driekwart van de start-ups mislukt is het niet iets om je voor te schamen.

Je werkt nu voor AeroVinci, wat doen jullie precies?

De markt van drones is een markt die heel snel groeit. Maar voor elke drone in de lucht is nog een man op de grond nodig die de drone bestuurt. Dat is 80% van de kosten van die hele drone-operatie. Om zo’n drone-operatie echt schaalbaar te maken, moet die man dus uit dat proces. Daarom ontwikkelen wij een volledig autonoom systeem.

Dat systeem bestaat uit een grondstation met daarin een oplaadsysteem, een internetverbinding, een weerstation, en een drone die daaruit kan opstijgen en zijn missies kan uitvoeren.

Jullie richten je vooral op de landbouw. Kun je eens uitleggen hoe dat dan werkt?

In Nederland zijn boerderijen vrij klein, maar in landen als Amerika, Engeland en Frankrijk heb je hele grote bedrijven. De boer weet vaak niet precies hoe het er op delen van zijn land voor staat. Daarom sproeit hij overal even veel water, mest en pesticiden. Dat kost heel veel geld en is milieuverontreinigend.

Je kunt zo’n grondstation bij wijze van spreken op het dak van de boer zetten of ergens in het veld. Als de boer dan wil dat zijn land elke dag wordt gescand, krijgt hij elke dag een rapport waarop hij precies kan zien wat waar nodig is. Een boer kan heel concreet advies krijgen, bijvoorbeeld: op die coördinaten moet je meer bemesten, op die coördinaten moet je minder water sproeien, want daar staat het land half onder water. Precisielandbouw heet dat, en dat kan dus heel goed met drones.

Overigens worden er al drones gebruikt in de landbouw. Omdat het om bestuurde drones gaat en dus relatief duur is, gebeurt dit alleen bij hoogwaardige gewassen, dus er wordt al gevlogen over wijngaarden bijvoorbeeld. Maar er is ook zoiets als graan en andere gewassen die er echt toe doen voor de wereldvoedselproductie. De stap naar robotisering maakt dit ook voor die gewassen mogelijk.

Jullie hebben daarvoor een speciale drone ontwikkeld…

Ja, de meesten kennen de drone met vier propellers. Die drone tilt continu zijn eigen gewicht, dus dat is eigenlijk heel inefficiënt. Wij ontwikkelen een gevleugelde drone die ver kan vliegen op de aerodynamica van de vleugel, maar tegelijk ook in staat is om weer verticaal in het doosje te landen.

Wanneer worden deze autonome drones ook echt gebruikt?

We zijn nu aan het ontwikkelen en verwachten over ongeveer een jaar het netwerk uit te rollen. We hebben al een paar mooie prototypes vliegen.

We hebben nog wel te maken met regelgeving: je mag niet zomaar overal vliegen met drones, zeker niet met autonome drones. We zijn zwaar bezig met lobby’en in Brussel en Amerika, dus we weten precies wat daar speelt. In veel landen van de wereld zal in onbewoonde gebieden over een jaar wel gevlogen mogen worden met drones.

Hoe kwamen jullie aan het benodigde startkapitaal?

Wij maken gebruik van subsidies en een investeerder, de TU Delft. Nu zijn we bezig met ons ‘proof of concept’. Straks hebben we bewijs dat we dit echt kunnen en dat we een drone hebben ontwikkeld die daadwerkelijk kan wat we beloven. Als je dat hebt kun je iets laten zien en heb je weer een beter verhaal naar de investeerder toe.

Tot slot: waar staat AeroVinci over 10 jaar?

Dat is lastig, want meestal denk je niet zover vooruit, maar onze ambitie is enorm: we willen in meerdere landen op de wereld landelijke dekking van drones hebben. Welke diensten we exact leveren en wie onze klanten dan zijn, weten we niet. Hoe de drone er over 10 jaar uit ziet, weten we ook niet. Maar de ambitie is om netwerkprovider van data in de lucht te zijn.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
AeroVinci ontwikkelt volledig autonoom dronesysteem
Sluiten