Noelia Romero Cabrera
Noelia Romero Cabrera Nieuws 21 feb 2017
Leestijd: 4 minuten

Acht keer carnavalsoutfits: do’s en don’ts

Onder de rivieren barst over een kleine week carnaval los. Tijd om je creativiteit wat op te starten en de kostuums weer uit de kast te toveren – of een nieuwe te halen of maken natuurlijk. Metro zet voor jou samen met Cees van der Horst van de feestwinkel in Breda op een rijtje wat je het beste kan doen of beter kan laten als het gaat om je outfit voor het grootste feest van Brabant en Limburg.

1 Ga je wel of niet als president Trump?

https://twitter.com/TimAeppel/status/696801588623622144

In Breda zijn de Trump-maskers extreem populair en ook de zogeheten ‘Mark-Rutte-Neuzen’ – in de volksmond ook wel Pinokkio-neuzen genoemd – doen het goed. Let wel op: erg origineel ben je niet als je als Trump gaat, er zullen zeker nog meer look-a-likes rondlopen. In Breda had Cees 36 Trump-maskers besteld: hij heeft er deze week nog maar een forse order bij geplaatst om te voldoen aan de vraag. „Mensen vinden dat ludiek”, legt Cees uit, „en carnaval is toch ook een ludiek feestje.” Of de carnavalvierders met de maskers en neuzen de heren belachelijk willen maken of juist hun enthousiasme willen laten zien, ligt aan de vierder zelf.

2 Steampunk in opkomst

Adam Berry - Getty Images

Als je als carnavalvierder mee wilt doen met de laatste trends, kijk dan eens bij de steampunkoutfits. „Ik verwacht dat steampunk het dit jaar gaat worden”, zegt Cees. “Vooral op het gebied van volledige kostuums.” Steampunk is een kledingstijl gebaseerd op de Victoriaanse tijd – denk aan lange rokken en korsetten voor de dames en hoge hoeden en waistcoats voor de heren. Sinds een aantal jaar is deze stijl steeds meer in opkomst en worden dragers uitgedaagd nog mooiere en betere kleding en accessoires samen te stellen.

3 Doe het zelf

Mary Turner - Getty Images

Niets vervelender dan in je nieuw gekochte stewardessenpakje de kroeg in stappen en daar nog drie andere als stewardessen verklede meiden tegenkomen. De oplossing: zelf je eigen outfit maken voor carnaval. Cees merkt ook dat dit steeds populairder wordt onder de carnavalvierders. „Het is opvallend. Wij merken dat er echt heel veel stof verkocht wordt. Mensen gaan weer achter de naaimachine zitten.” Goed nieuws vindt hij. „Daardoor gaat carnaval weer leven.”

4 Wees creatief en compleet

Matt Cardy - Getty Images

Met alleen een piratenhoed op je hoofd zetten en een ooglapje voordoen, ben je er niet als je echt carnaval wil vieren zoals het hoort. Cees is daar groot voorstander van. „Carnaval moet je vieren op de juiste wijze, niet op de verkeerde manier. Als je carnaval gaat vieren, moet je je goed aankleden. Als je als pater gaat, is het niet alleen een pij aandoen: daar hoort een rozenkrans bij en een bijbel.”

5 Start op tijd

Hoe specialer je outfit moet zijn, hoe eerder je moet beginnen alles samen te stellen of te maken: de leukste outfits zijn vlak voor carnaval óf uitverkocht óf moeten speciaal voor je worden besteld. „De laatste week gaan er altijd heel veel kapiteins, boeven, matrozen en nonnen over de toonbank. Dat zijn meestal de mensen die wel graag carnaval willen vieren, maar weinig fantasie hebben”, zegt Cees. Schmink, make-up of sieraden kun je wel wat later kopen.

6 Vergeet je vrienden niet

Marcel van Hoorn - ANP

Carnaval vieren doe je samen – in je eentje verkleed rond lopen is een stuk minder leuk – maar vergeet ook vooral niet dat het ook draait om gezelligheid en niet alleen om zuipen en dronken worden. Uit onderzoek van webwinkel Compleet Verkleed blijkt dat een derde van het aantal ondervraagde jongeren tussen de 25 en 35 jaar een biertje verkiezen boven ‘lol hebben met vrienden’ als reden voor carnaval.

7 Drink voldoende

Marcel van Hoorn - ANP

Nee, dan hebben we het niet alleen over bier, hoe rijkelijk dat ook vloeit met carnaval. Drank en carnaval zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Jongeren tussen de 18 en 25 jaar zijn tijdens carnaval verantwoordelijk voor bijna de helft van de drankconsumptie: we gieten er gemiddeld meer dan twintig glazen per dag in. Gemiddeld wordt er zeventig euro uitgegeven tijdens carnaval. Genoeg niet-alcoholische drank drinken wordt aanbevolen.

8 Wat doe jij aan?

Marcel van Hoorn - ANP

Wat zal het worden dit jaar? Kies vooral niet voor horrorclown, terrorist of als Chinees, bosjesman of Arabier: volgens Compleet Verkleed zijn dat de minst geliefde opties. Nog geen idee? Wat te denken van een Stomtrooper van StarWars, ga als duo – cowboy en girl, stier en stierentemmer of worst en gebakken ei – of kies voor een mooi OppoSuit: daarmee kun je zelfs gewoon nog, als je dat durft tenminste, op kantoor verschijnen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Acht keer carnavalsoutfits: do’s en don’ts
Sluiten