G. Reinards
G. Reinards Nieuws 7 feb 2017
Leestijd: 2 minuten

5 vragen over zaak Badr Hari

Kickbokser Badr Hari moet alsnog het restant van zijn straf uitzitten. De Hoge Raad bevestigde dinsdag in een arrest zijn veroordeling door het gerechtshof in oktober 2015 wegens een mishandelingszaak.

Waar draait het ook alweer om?
Hari moet zich melden omdat hij meermaals geweld heeft gepleegd in het Amsterdamse uitgaansleven. Een voorbeeld daarvan is de zware mishandeling van Koen Everink op Sensation White in de Amsterdam Arena in 2012. Zakenman Everink werd op 4 maart 2016 dood gevonden in zijn woning in Bilthoven. Hij was met meerdere messteken om het leven gebracht. Verdachte en voormalig tenniscoach Mark de J. zit vast op verdenking van de moord op Everink.

Waarover moet de Hoge Raad beslissen?
In oktober 2015 werd Hari door het gerechtshof in Amsterdam in hoger beroep veroordeeld tot een gevangenisstraf van twee jaar, waarvan tien maanden voorwaardelijk. Hari besloot hierna in cassatie te gaan. De Hoge Raad kijkt niet meer inhoudelijk naar de zaak, maar onderzoekt of het hof het recht goed toepaste.

Het hof heeft gelijk gekregen; en nu?
Nu wordt het vonnis in hoger beroep definitief. Omdat de kickbokser al acht maanden in voorarrest zat, moet hij nog zes maanden uitzitten. Als de Hoge Raad tot een ander besluit was gekomen had het proces over moeten worden gedaan.

En het kickboksen dan?
De laatste tijd stond Hari voornamelijk in de spotlights wegens het prestigegevecht tegen Rico Verhoeven. Dat liep uit op een enorme anticlimax toen het gevecht voorbij was na 1 minuut en 22 seconden. Hari moest opgeven met een gebroken arm. Beide vechmachines hebben aangegeven graag een re-match te willen.

Waar hangt Hari nu uit?
Hari pakte na de uitspraak van het hof zijn biezen en vertrok naar Marokko. Omdat zijn advocaat, Bénédicte Ficq, direct beroep had ingediend, hoefde de 32-jarige niet meteen de gevangenis in en mocht hij vertrekken naar Marokko. Hari liet vorige maand in een interview weten in mei of in juni klaar te zijn voor een nieuw gevecht tegen Rico Verhoeven. Of dit gevecht ook echt zal plaatsvinden in het voorjaar, is nu nog maar de vraag.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
5 vragen over zaak Badr Hari
Sluiten