Wouter van Loon
Wouter van Loon Nieuws 3 feb 2017 / 08:51 uur

4 liquidaties in een maand: wat is er aan de hand?

Peet van der Linde zat in de xtc-handel en werd op 6 januari doodgeschoten in Breda. Een kleine week later werd Hakim Changachi geliquideerd, een telg uit een drugsfamilie. Afgelopen dinsdag werd Justin Jap Tjon omgelegd – hij was weliswaar geen bekende van de politie, maar de werkwijze heeft alles weg van een liquidatie en Het Parool houdt de mogelijkheid nadrukkelijk open dat hij een ‘flitscarrière’ heeft gemaakt in het criminele circuit. En woensdag werd in Tilburg een lichaam in een brandende auto gevonden – waarschijnlijk gaat het om Leon V., die donderdag niet op kwam dagen bij een rechtszaak over grootschalige drugshandel.

Georganiseerde misdaad

Vier liquidaties in een maand tijd; dat is bijzonder in Nederland. Het zijn er misschien zelfs vijf: in het Groningse Foxhol werd op 13 januari Dennis Bruns vermoord, die mogelijk in de drugs zat. Zo veel liquidaties in een korte tijd, wat wil dat zeggen?

De omvang van georganiseerde misdaad is moeilijk te meten: er worden geen aangiftes gedaan en de criminelen blijven graag onder de radar. Er zijn twee peilers die misschien wel iets kunnen zeggen over hoe het staat met georganiseerde criminaliteit: onderschepte partijen drugs en het aantal afrekeningen.

Pieken en dalen

Maar liquidaties komen vaak met pieken en dalen. Afgelopen jaar was juist een uitzonderlijk rustig jaar, zo blijkt uit de jaarlijkse analyse van Elsevier. In 2016 waren er maar 12 afrekeningen in het criminele circuit; veel minder dan in 2015, toen er 21 liquidaties waren. De vele liquidaties in het begin van dit jaar lijken dan ook vooral toeval, de slachtoffers lijken zich ook in verschillende circuits op te houden.

Toch kan het zo maar zijn dat er een nieuwe liquidatiegolf op komst is: afrekeningen kunnen natuurlijk leiden tot een nieuw conflict, waarbij rivaliserende groepen over en weer wraak op elkaar nemen. Daardoor is er al jarenlang een oorlog in de ‘mocro-maffia’ gaande: ook in 2015 waren zeker 4 van de in totaal 12 liquidaties gelieerd aan dat conflict.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
4 liquidaties in een maand: wat is er aan de hand?
Sluiten