Els Anker
Els Anker Nieuws 2 jan 2017

Zoenen? Een hand geven? De Nieuwjaarsetiquette

Het is voor veel mensen een jaarlijks terugkerend dilemma: tot wanneer wens je elkaar een liefdevol nieuwjaar? Geef je een hand of is het gebruikelijk om te kussen (en zo ja, hoe vaak dan?)? Mocht je bij de gedachte van de eerste school- of werkdag van het jaar al gruwelen van potentieel ongemakkelijke momenten: Metro zet een aantal etiquettetips voor je op een rij.

1 Tot wanneer?
Vuistregel is dat nieuwjaarswensen formeel worden uitgesproken tot en met Driekoningen, (Epifanie of Openbaring van de Heer) een van oudsher christelijk feest dat op 6 januari, dertien dagen na Kerstmis, wordt gevierd. De christelijke traditie ontleent (zijn/haar) naam aan de drie koningen (‘drie wijzen uit het Oosten’) die dankzij een ster naar Bethlehem reisden om de pasgeboren koning der joden te aanschouwen: Jezus. De heren brachten drie geschenken mee: wierook, goud en mirre.

2 Uitzondering
Op 6 januari wordt de reis die de drie wijzen maakten door de rooms-katholieke kerk herdacht. Aangezien veel Nieuwjaarsrecepties echter na deze datum plaatsvinden, kan het ook voorkomen dat deze periode met één à twee weken wordt opgerekt. Het is dan gebruikelijk om enkel nog nieuwjaarswensen over te brengen op recepties. Wat je anderen voor een kersvers jaar toewenst, staat vrij. „Gelukkig Nieuwjaar” is de meest gebruikelijke (en dus meest neutrale) vorm, maar variaties daarop zijn ook maatschappelijk getolereerd.

3 Dé Nieuwjaarszoen: hoe moet dat nou?
Of het nu een vluchtige luchtkus is of een stevige klapper: in Nederland is het gebruikelijk om elkaar drie kussen te geven (links, rechts, links). Om verwarring te voorkomen, kun je deze traditionele zoen ook in ere houden tijdens het overbrengen van een nieuwjaarswens. Daarbij geldt: als je eenmaal één iemand hebt gezoend, kun je niet meer terug.

4 Maar…
Mocht je in een internationale omgeving werken, dan is het echter verstandig om het te houden bij één vluchtige zoen (Engeland, Duitsland) of twee op elke wang (Italië, Spanje). In Marokkaanse gemeenschappen kussen vrouwen en mannen onderling zelfs vier keer.

5 De rituele dans: zoenen of een hand?
De ongeschreven regel op de werkvloer is het geven van een hand. Etiquette-expert Gonnie Klein Rouweler ziet steeds meer mensen „een rituele dans” uitvoeren om te voorkomen dat ze gezoend worden. „De sfeer op de werkvloer is steeds losser geworden. Dat zie je ook in deze periode terug. Je zoent elkaar nooit op verjaardagen, maar met nieuwjaar moet dat ineens wel”, aldus Klein Rouweler eerder in Metro. Volgens Klein Rouweler is zoenen dan ook niet verplicht. Als je dat niet wil, geef dan duidelijk aan dat je ‘niet aan zoenen doet’.

5 Hoe kom ik onder het zoenen uit?
Wil je het gesmak met je tante voorkomen en de kriebelbaard van je collega bij voorbaat al ontwijken? Geef dan een hand met een (meer) uitgestrekte arm en leg je linkerhand op de schouder van de persoon tegenover je. Door middel van lichaamstaal creëer je op deze manier een natuurlijke afstand. Om hardleerse collega’s te omzeilen, kun je ook bij binnenkomst luid ‘Gelukkig Nieuwjaar!’ roepen, zodat je in één keer iedereen op de werkvloer hebt gehad. En mocht je dat niet zo zien zitten, dan is vrij nemen de enige optie.

Een Gelukkig Nieuwjaar!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang donderdag de beste leestips in je mailbox!

Reageer op artikel:
Zoenen? Een hand geven? De Nieuwjaarsetiquette
Sluiten