Jessica Heijmans
Jessica Heijmans Nieuws 18 jan 2017 / 12:06 uur

Zo dwarsboomt president Obama zijn opvolger

Na de verkiezingen in november beloofde president Barack Obama een soepele transitie van de macht aan Donald Trump. Met nog maar twee weken te gaan voordat Trump zijn plek in het Witte Huis inneemt, lijkt Obama terug te komen op zijn woorden.

In de laatste dagen van zijn presidentschap heeft de Democraat in een rap tempo een aantal belangrijke beslissingen genomen, en die sluiten nou niet direct aan op de agenda van Trump.

Verbod op oliewinning

Een van de meest recente acties van Obama is het ‘permanent’ verbieden van olie- en gasboringen in het poolgebied bij Alaska en delen van de Atlantische oceaan. Obama herroept zich hiermee op een wet uit 1953 waardoor presidenten zeegebieden kunnen beschermen tegen het delven van grondstoffen.

De beslissing staat haaks op de plannen van Trump om een olievriendelijk beleid te gaan voeren en de winning van fossiele brandstoffen juist te stimuleren. Terugdraaien kan echter niet zomaar. In de wet staat namelijk niet dat de gebieden ook weer vrijgegeven mogen worden.

Resolutie Israël

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft eind vorig jaar een resolutie aangenomen waarin wordt geëist dat Israël een einde maakt aan het bouwen van nederzettingen op bezet Palestijns gebied. Onmiddellijk na de stemming liet Trump, die Israël als een vriend van de VS beschouwt, zijn mening over de kwestie horen: „We kunnen niet toestaan dat Israël met een dergelijke minachting en zonder respect wordt behandeld”, schreef de Republikein op Twitter. „Dingen zullen anders zijn na 20 januari.”

Guantanamo Bay

Het is een van de grootste beloftes van Obama: de controversiële gevangenis Guantanamo Bay definitief sluiten. Hoewel het in zijn achtjarige regeringsperiode niet is gelukt, laat de president op de valreep nog zo veel mogelijk gevangenen overplaatsen. De komende 24 uur zullen vier van de negentien geplande gevangenen het detentiecentrum verlaten.

Trump liet via Twitter al weten niet blij te zijn met Obama’s besluit: „Dit zijn extreem gevaarlijke mensen en die moeten we niet toestaan terug te keren naar het slagveld.” Het Witte Huis liet daarop weten de opmerkingen van Trump naast zich neer te leggen en verder te gaan met de overplaatsingen.

Afschaffing moslimregistratie

Het is geen geheim dat Trump niet bepaald fan is van de islam. In een van zijn meest omstreden verkiezingsbeloften gaf de aankomende president zelfs een complete ‘moslim-stop’ aan „totdat vertegenwoordigers van ons land kunnen achterhalen wat er gaande is.” Daarnaast stelde hij dat Amerikaanse moslims zich verplicht moeten laten registeren.

Obama heeft het de Republikein een stukje moeilijker gemaakt door een overheidssysteem om moslims in de Verenigde Staten in de gaten te houden, te ontmantelen. Het zogenaamde National Security Entry-Exit Registration System (Nseers) werd na de aanslag op 9/11 door de regering-Bush in leven geroepen en zorgde ervoor dat mensen uit islamitische landen aan een uitgebreide registratieprocedure werden onderworpen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Zo dwarsboomt president Obama zijn opvolger
Sluiten