Elselotte Smink
Elselotte Smink Nieuws 24 jan 2017 / 17:28 uur

Zijn we genoeg voorbereid op virussen zoals ebola?

In 2014 werd de wereld opgeschrikt door de grootste uitbraak van het ebolavirus ooit. De epidemie begon in 2013 bij een 2-jarige kleuter uit een dorpje in Guinee, West-Afrika. Hij is op zijn beurt waarschijnlijk besmet door een wild dier.

Ruim drie jaar na deze grote virusuitbraak, die uiteindelijk meer dan 28.000 mensen besmette en meer dan 11.000 mensen het leven kostte, maken diverse onderzoekers de balans op. Had deze massale uitbraak voorkomen kunnen worden? En zijn we wel goed voorbereid, als er nog een keer zo’n virus uitbreekt?

Fikse waarschuwing

Het antwoord op deze vraag is simpelweg ‘nee’, zo stellen onderzoekers in The British Medical Journal. Deze wetenschappers analyseerden de verschillende studies die er al zijn gedaan over de uitbraak van het ebolavirus. Deze studies waren het er allemaal over eens dat er tijdens de uitbraak van de infectieziekte veel fouten zijn gemaakt.

Zijn we genoeg voorbereid op virussen zoals ebola?
Een vrouw uit Liberia legt bloemen bij het graf van haar zus, die overleed aan ebola. Foto: ANP

De onderzoekers denken dat de meeste sterfgevallen voorkomen hadden kunnen worden door een snellere aanpak. Ze waarschuwen nu dat de wereld niet klaar is voor een volgende virusuitbraak.

Wat moet er veranderen?

Omdat het vrijwel onmogelijk is om een virusepidemie te voorspellen, zijn vaccins erg belangrijk. Deze moeten klaar zijn vóór een virus de kop opsteekt, zeggen de wetenschappers. En daar is natuurlijk geld voor nodig.

Ook de communicatie rondom een uitbraak kan vele malen beter. Zo moeten uitbraken van ziektes worden gemeld. Daarnaast moeten landen kennis uitwisselen over ziektes. Volgens de onderzoekers moet er een betrouwbaar wereldwijd systeem komen dat de ziekte-uitbraken kan ontdekken en hier goed op reageert, schrijft Scientias.

Artsen zonder Grenzen

In een in 2015 verschenen rapport luidde Artsen zonder Grenzen ook al de virusnoodklok. Volgens de organisatie liet de ebolaepidemie de ‘inefficiënte en trage reactie op noodsituaties’ zien. Ook stelde AzG dat de regeringen van Sierra Leone, Liberia en Guinee (de landen die het zwaarst werden getroffen door ebola) de uitbraak verergerden, omdat ze niet snel genoeg reageerden op oproepen van hulpverleners om snel in actie te komen.

Het ebolavirus heeft in Nederland voor zover bekend geen levens gekost. Twee Nederlandse tropenartsen waren in 2014 in contact gekomen met ebolapatiënten, maar werden hier niet ziek van. Ook was er in ons land een strikte controle door onder andere de GGD, om eventuele besmettingen te ontdekken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Zijn we genoeg voorbereid op virussen zoals ebola?
Sluiten