Kasper Hermans
Kasper Hermans Nieuws 21 jan 2017 / 13:23 uur

Zeker zestien dode scholieren bij busbrand in Verona

In Italië heeft er vrijdagnacht een dodelijk ongeluk plaatsgevonden met een Hongaarse schoolbus. Het voertuig vloog in de buurt van Verona in brand op de snelweg en – zo is op te maken uit de verschillende foto’s – knalde ook nog eens hard tegen de vangrail aan, waardoor zestien mensen het leven moesten laten, zo meldt de krant Il Messaggero. Momenteel zijn de reddingsacties nog bezig, dus het zou goed kunnen dat het dodental nog verder oploopt.

39 gewonden

De bus zou scholieren tussen de veertien en achttien jaar oud hebben vervoerd. Een werknemer van de Italiaanse brandweer heeft gemeld dat er verder nog eens 39 gewonden zijn, maar dat wordt nog nergens anders bevestigd. Sowieso is er op dit moment nog niets bekend over de toedracht van het dramatische ongeval.

In de bus zaten leerlingen, leraren en begeleidende ouders van een middelbare school in Boedapest. Zij waren op de terugreis van een skikamp in Frankrijk, zei de Hongaarse minister van Buitenlandse Zaken Peter Szijjarto op een persconferentie. Hij voegde eraan toe dat er onzekerheid was over het aantal inzittenden. Er zaten meer mensen in de bus dan waar de directeur van de school van afwist, zei hij.

Kritieke toestand

De minister verklaarde dat alle gewonden in ziekenhuizen liggen. Een van hen verkeert in kritieke toestand en wordt in een kunstmatige coma gehouden. Twaalf passagiers van de bus die niet naar het ziekenhuis hoefden, zijn ondergebracht in een hotel in Verona.

De politie stelt een onderzoek in naar de oorzaak van het ongeval. Er waren geen aanwijzingen dat er andere voertuigen bij betrokken waren, zei een woordvoerder.

Eerdere ongelukken

Het is niet voor het eerst dat er dergelijke ongelukken plaatsvinden met bussen die scholieren in het buitenland rondrijden. Het meest erge geval is die van vijf jaar geleden in een Zwitserse tunnel, waar in totaal 28 mensen om het leven kwamen. Zes hiervan waren Nederlandse scholieren. Drie jaar eerder overleed een Nederlandse tiener als gevolg van een busongeluk in Barcelona.

Lawine

Het is het tweede grote ongeluk in een paar dagen tijd dat vanuit Italië de wereld over gaat. In het midden van Italië werd eerder deze week een hotel met daarin in totaal zo’n dertig mensen bedolven onder een lawine. Daar werden er afgelopen nacht opnieuw vier mensen gered. Inmiddels zijn er ook vier zekere doden en er worden nog altijd vijftien mensen vermist.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Zeker zestien dode scholieren bij busbrand in Verona
Sluiten