Hester Ramaker
Hester Ramaker Nieuws 27 jan 2017 / 16:36 uur

Wispelturig Nederlands weer niet goed voor wegen

We raken maar niet uitgepraat over het weer en dat is deze week niet anders. We hebben een flink aantal koude dagen gehad waarbij de muts en handschoenen steevast van de kapstok werden geplukt.

Wat? 12 graden?

Voor wie die kou zat is, is er goed nieuws: Het kan de komende dagen zelfs 12 graden worden. Wat?! Ja, we gaan van -4 naar 9 tot 12 graden boven nul in slechts een paar dagen tijd. Het wordt wel iets bewolkter en het gaat iets vaker regenen, maar het zachte weer zal voor sommigen als een geschenk uit de hemel voelen.

Gaten

Ondertussen zijn veel mensen hard in de weer om de schade aan het wegdek, dat het de afgelopen tijd zo zwaar te verduren heeft gekregen, te herstellen.

Zuid-Holland heeft bijvoorbeeld te kampen met vorstschade aan het wegdek. Het regent meldingen over gaten in de weg. Werkers zijn druk bezig deze schade te repareren. „Doordat het ‘s nachts vriest en overdag dooit, gaat het water uitzetten in het zoab (Zeer Open Asfalt Beton) en knalt het eruit”, zegt Henk van Bommel van Rijkswaterstaat tegen Radio Rijnmond. „De afgelopen weken stroomden de meldingen bij ons binnen over wegdekschade.”

Ochtendspits

De werkers zijn vooral in de nacht aan het werk om alle gaten nog voor de ochtendspits te repareren. „Ze frezen het kapotte asfalt eruit en leggen er dan nieuw asfalt in. Voor 5.00 uur is alles weer gereed”, aldus Van Bommel.

Van Bommel had ingespeeld op de verwachte schade. Er is een half miljoen beschikbaar om de schade te herstellen. Daarvan is nu 125.000 euro gebruikt. Het is een bekend probleem bij zoab dat er gauw vorstschade ontstaat doordat het een meer open structuur heeft dan andere vormen van asfalt. Toch kiest men vaak voor zoab omdat het veiliger is bij hoosbuien en minder geluidsoverlast geeft.

‘t ken vriezen, ‘t ken dooien’

Laten we overigens nog niet te vroeg juichen voor het zachte weer. Het is pas januari en in Nederland weet je het maar nooit. Zoals een oud spreekwoord luidt: ‘t ken vriezen, ‘t ken dooien. Afwachten dus.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Wispelturig Nederlands weer niet goed voor wegen
Sluiten