Puck Roest
Puck Roest Nieuws 31 jan 2017

‘We hadden vijftig man en een megafoon verwacht’

Bij een demonstratie tegen het inreisverbod van de Amerikaanse president Trump op het Malieveld in Den Haag worden woensdagmiddag duizenden mensen verwacht. „Trump zet de democratie onder druk, dat gaat ook mensen in Nederland aan”, aldus initiatiefnemer Wouter Booij.

Slechts drie dagen geleden maakte de organisatie een Facebookevenement aan voor een demonstratie onder de naam ‘Holland Against Hate’. Inmiddels hebben ruim 3400 mensen aangegeven aanwezig te zijn en zijn er zeker 14.000 mensen geïnteresseerd in de demonstratie.

Gevoelige snaar

„Ik zat zaterdagavond met vrienden in de trein. We lazen het nieuws over het inreisverbod van Trump en besloten actie te ondernemen. Op het trapje in de overvolle trein maakte ik het evenement aan”, legt Booij uit. Al gauw ontvingen de vrienden honderden reacties. „We hadden vijftig man en een megafoon verwacht”, lacht Booij. „Maar kennelijk hebben we een gevoelige snaar geraakt.”

Samen met zes vrienden maakt Booij zich nu op voor demonstratie. Ze zijn allen verbonden aan politieke partijen en krijgen dan ook steun uit die hoek. „Woordvoerders van de PvdA, GroenLinks, SP en D66 hebben aangeven aanwezig te willen zijn bij de demonstratie. Maar ook organisaties als Oxfam Novib en Stichting Vluchtelingenwerk hebben hun steun uitgesproken”, aldus Booij.

Overdonderd

De initiatiefnemers zijn overdonderd door alle reacties. „Ik leef een beetje in een soort roes. Ik heb drie dagen vrij moeten nemen van werk, maar gelukkig krijgen we hulp uit alle hoeken van het land”, zegt Booij.

Maar waarom is er zoveel aandacht voor het Amerikaanse immigratiebeleid in Nederland? „Trump is de leider van de vrije westerse wereld. Met zijn besluit zet hij de democratie onder druk. Het is gevaarlijk wat hij doet”, stelt Booij.

Politie bereidt zich voor

De organisatie heeft nauw contact met de politie. „Ze verwachten een paar duizend man. Er komen bussen met demonstranten uit verschillende provincies en er zijn zelfs middelbare scholen die woensdagmiddag eerder de deuren sluiten zodat de leerlingen naar Den Haag kunnen komen.”

In eerste instantie werd het protest georganiseerd op de Lange Voorhout in Den Haag. Maar wegens het succes is de demonstratie verplaatst naar het Malieveld.

De demonstratie start woensdagmiddag om 16.00 uur op het Malieveld in Den Haag.

Holland Against Hate!

Wees niet langer de zwijgende meerderheid! Alle welwillende mensen moeten nu opstaan en zeggen dit is de wereld die wij willen zien! Morgen is de grote demonstratie tegen het inreisverbod van Donald Trump op het Malieveld! Ben jij er, net als duizenden anderen, ook bij?Laat het weten op https://www.facebook.com/events/164778217344370/

Gepostet von Jonge Socialisten in de PvdA am Dienstag, 31. Januar 2017

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere donderdag om 16.00 uur een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
‘We hadden vijftig man en een megafoon verwacht’
Sluiten