Anne-Fleur Pel
Anne-Fleur Pel Nieuws 5 jan 2017 / 13:50 uur

We gaan er bijna allemaal netto op vooruit dit jaar

We gaan er bijna allemaal iets op vooruit op het loonstrookje dit jaar. De stijging ligt tussen de 3 en 16 euro.

Dit blijkt uit berekeningen die salarisdienstverlener ADP jaarlijks uitvoert. Wie modaal (2.846 euro bruto) verdient kan netto tot 6 euro meer uitgeven, anderhalf keer modaal 5 euro en twee keer modaal tussen de 7 en 11 euro. Minimumloners stijgen maar liefst 15 euro op de loonstrook, maar dit is vooral te danken aan de stijging van het bruto minimumloon per 1 januari.

Minder belasting

De stijging van de nettolonen komt doordat werknemers dit jaar minder belasting hoeven te betalen. Het belastingtarief in de tweede en derde schijf mag dat wel iets stijgen, maar dat wordt gecompenseerd door hogere heffingskortingen. De procentueel grootste stijging geldt voor een brutosalaris van 1750 euro. Dit gaat met bijna driekwart procent omhoog, een bedrag van 11 euro netto.

Hoge inkomens

„Iemand die 7500 euro per maand verdient gaat er zelfs 16 euro op vooruit, maar dat zullen er niet veel zijn”, zegt Dik van Leeuwerden van ADP. „Vooral de hoge inkomens profiteren van het verhogen van de arbeidskorting.”

Veel ambtenaren dalen

Maar niet iedereen kan zich in de handjes wrijven bij een blik op de loonstrook van januari. „Ambtenaren die modaal of meer verdienen, krijgen vanaf januari 2017 minder netto salaris op hun bankrekening gestort”, zegt Van Leeuwerden. ’Boosdoener’ is de verhoging van de pensioenpremie door de werkgever. Ambtenaren met een modaal salaris blijven nagenoeg gelijk

Ziektekostenpremie

Werknemers waarvan de premie voor de ziektekostenverzekering direct wordt ingehouden op het loon, zien waarschijnlijk ook een lager bedrag onderaan de loonstrook staan dan in december 2016, zegt Van Leeuwerden. „De nettoloonstijging weegt in veel gevallen niet op tegen de hogere ziektekostenpremies. Maar als je premie niet via de werkgever loopt, dan moet je dit ook inleveren.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
We gaan er bijna allemaal netto op vooruit dit jaar
Sluiten