Metro
Metro Nieuws 20 jan 2017 / 18:32 uur

Wat verandert er nu Trump het voor het zeggen heeft?

Donald Trump wordt deze vrijdag ingezworen als president van de Verenigde Staten. Wat verandert er nu de Republikein Barack Obama aflost? Metro laat enkele experts reageren op vijf van zijn uitspraken.

Obamacare

Trump: ‘Obamacare is een complete ramp.’

Alfonso Aguilar – President van de Latin American Organization for Conservative Principles, Washington D.C.:

„Het kan erop lijken dat de Republikeinen geen specifiek plan hebben met betrekking tot het gezondheidssysteem Obamacare, maar dat is niet waar. Het probleem is dat er meerdere plannen zijn, er is geen consensus over welke het wordt. Er zijn grofweg twee kampen.”

„Het ene stelt voor om Obamacare onmiddellijk in te trekken en te vervangen door een nieuwe wet. Anderen denken hier gematigder over en zeggen dat dit niet zo drastisch moet gebeuren, omdat het kan leiden tot een ineenstorting van het gezondheidssysteem in het land.”

„Trump heeft beloofd twee dingen zeker te behouden. Allereerst dat mensen met al bestaande gezondheidsklachten geen ziektekostenverzekering geweigerd mag worden. En dat jongeren tot 26 jaar met hun ouders kunnen worden meeverzekerd.”

ANP
ANP

Klimaatverandering

Trump: ‘Het concept global warming is bedacht door en voor Chinezen.’

Jefferson Galeano – Professor milieu-educatie bij Sabana University in Colombia:

„Trump heeft klimaatverandering nooit genoemd in zijn speeches als presidentskandidaat omdat hij focuste op zijn campagne met betrekking tot immigratiebeleid en economie. Maar toen de president-elect hier vragen over kreeg, zei hij niet te geloven in het bestaan van de opwarming van de aarde. Hij haalde zelfs meerdere niet-wetenschappelijke argumenten aan om zijn mening kracht bij te zetten.”

„Sinds hij de verkiezingsrace heeft gewonnen, is dat veranderd. Trump heeft gezegd dat hij het er met een ‘open blik’ over wil hebben. Dat betekent niet dat hij het erkent, maar hij ziet een andere realiteit onder ogen.”

„Er zijn internationale afspraken en bewegingen waar de VS bij betrokken is om klimaatverandering tegen te gaan. Dus als Trump wil doen wat hij tijdens zijn campagne beloofde over milieuproblemen, dan bewandelt hij geen gemakkelijke weg.”

Iemand die Trumps mening over klimaatverandering niet kan waarderen. / AFP
Iemand die Trumps mening over klimaatverandering niet kan waarderen. / AFP

Racisme in de VS

Trump: ‘Ze (Mexico, red.) sturen mensen die veel problemen hebben en ze brengen die problemen naar ons. Ze brengen drugs naar ons. Ze brengen misdaad. Het zijn verkrachters. En sommigen van hen zijn, neem ik aan, goede mensen.’

Joe Feagin – Professor in de sociologie op Texas A&M University:

„Trump opereert vanuit het dominante witte racistische gedachtegoed. Het aantal gevallen van racisme in de VS kan toenemen. Als Trump zich niet krachtig uitspreekt tegen hate crimes, zullen ze vermoedelijk op hetzelfde hoge niveau blijven als we gezien hebben sinds zijn verkiezing.”

Rusland

Trump: ‘Ik denk dat ik met veel wereldleiders overweg zou kunnen waarmee dit land niet overweg kan. En dan zouden we een veel stabielere wereld hebben.’

Ivan Eland – directeur Center on Peace & Liberty, bij The Independent Institute, VS:

„Trump zal, gezien zijn eigen visie en die van National Security Advisor luitenant-generaal Mike Flynn en Secretary of State-kandidaat Rex Tillerson, waarschijnlijk proberen om de relatie met Rusland te verbeteren.”

„De laatste twee presidenten hebben dit ook geprobeerd te doen, maar deze pogingen strandden grotendeels vanwege de grote Amerikaanse interesse in Europa en het Midden-Oosten. Echter, een opkomend China zou kunnen leiden tot meer gelijke interesses en een betere relatie mogelijk maken. Beide landen willen bovendien moslimterrorisme tegengaan.”

Donald Trump en de Russische president Vladimir Poetin. / AFP
Donald Trump en de Russische president Vladimir Poetin. / AFP

Muur Mexico

Trump: ‘Ik zal een enorme muur bij de zuidelijke grens bouwen, en ik zal Mexico voor die muur laten betalen. Let op mijn woorden.’

Alejandro Pedraza – Professor bij het Center for International Relations of the National Autonomous University of Mexico:

„Donald Trump zal niet in staat zijn om de muur bij de grens met Mexico te bouwen. Het is een enorme logistieke operatie en hij zou een enorm geldbedrag moeten betalen aan de eigenaren van het land waar het gebouwd moet worden.”

„De kosten zijn enorm hoog en de bouw zou zelfs in acht jaar nog niet af kunnen zijn. Mexico zal zich bovendien niet verplicht voelen om de muur te betalen.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Wat verandert er nu Trump het voor het zeggen heeft?
Sluiten