Wouter van Loon
Wouter van Loon Nieuws 5 jan 2017 / 17:39 uur

‘Wachtlijsten bij GGZ leiden tot zelfmoord’

Patiënten van GGZ-instellingen raken zo wanhopig door de lange wachtlijsten, dat dat soms leidt tot zelfmoord. Dat stellen psychiaters van het Leids Universitair Medisch Centrum in de Volkskrant. De patiënten hebben vaak persoonlijkheidsstoornissen, maar moeten maandenlang wachten tot ze in behandeling genomen kunnen worden.

Maanden wachttijd

De psychiaters vroegen bij 21 GGZ-instellingen op hoelang de wachtlijst was voor patiënten met borderline. Daaruit bleek dat bij elf instellingen zulke patiënten zeker een half jaar moeten wachten. Drie instellingen verwezen de patiënten door omdat ze vonden dat ze een onverantwoord lange wachtlijst hadden.

Dat leidt volgens de psychiaters tot wanhopige patiënten. Zij zeggen dat er steeds meer patiënten in het ziekenhuis terechtkomen omdat ze een zelfmoordpoging hebben gedaan. Uit cijfers van het Centraal Bureau voor Statistiek blijkt bovendien dat zelfmoordpogingen steeds vaker slagen. De psychiaters halen een patiënt aan die meer dan 12 maanden op een behandeling moest wachten, en toen zoveel pillen slikte dat ze op de intensive care belandde.

Lijdensweg

Eigenlijk mag de wachtlijst niet langer zijn dan 14 weken. Dat hebben de GGZ-instellingen afgesproken met de zorgverzekeraars. Maar slechts 4 van de 21 bevraagde instellingen voldoen daaraan.

De psychiaters noemen het „schandalig” dat er zo weinig aandacht is voor de lange wachttijden. Ze zijn voor de patiënten een „lijdensweg”, zo betogen zij. „Daarnaast draait de maatschappij op voor de gezondheidskosten van de extra spoedeisende hulpbezoeken en ziekenhuisopnames. Tenslotte gaat het om een groep vaak jonge volwassenen met arbeidspotentie die maandenlang werkloos thuiszit.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘Wachtlijsten bij GGZ leiden tot zelfmoord’
Sluiten