Jurgen van der Hoeven
Jurgen van der Hoeven Nieuws 25 jan 2017

Waarom George Orwells 1984 in bestsellerlijst staat

Veel middelbare scholieren zullen het boek 1984 van George Orwell weleens gelezen hebben. Een klassieker, die opvallend genoeg een revival lijkt te beleven. Het boek stond maandag en dinsdag namelijk op de zesde plek in de bestsellerlijst van Amazon. Woensdagochtend is het boek zelfs opgeklommen naar de eerste plek.

Het boek

Het boek 1984 werd geschreven in 1948 en gepubliceerd in 1949 en keek vooruit naar een toekomstige, totalitaire staat. In het boek wordt een visioen geschetst van de westerse wereld anno 1984, waarin mensen niet meer vrijuit mogen handelen en denken. Het boek is onder meer beroemd door de uitspraak ‘Big Brother is watching you’. Big brother is de almachtige leider van het totalitaire bewind in Oceanië.

In Oceanië heeft het politieke systeem volledige grip op de onderdanen. De ziel van burgers wordt volledig beheerst door de enige politieke partij die Oceanië kent. In die wereld is vrije media verdwenen en wordt informatie alleen nog verstrekt door het Ministerie van de Waarheid, dat zogenaamde ‘alternatieve feiten’ presenteert.

De Gedachtenpolitie bestrijdt afwijkende ideeën. In het verhaal wordt Winston Smith, die werkzaam is voor het Ministerie van Waarheid en zich verzet tegen het totalitaire regime, uiteindelijk gepakt door de Gedachtenpolitie. Hij wordt gemarteld, mentaal gebroken, geïndoctrineerd en uitgeleverd aan zijn grootste angsten. Uiteindelijk breekt hij en wordt hij ook een trouwe volgeling van de partij.

Inauguratie Trump

Het boek blijkt de afgelopen dagen opeens weer populair, en volgens CNN valt dat niet geheel toevallig samen met uitspraken na de inauguratie van de nieuwe Amerikaanse president Donald Trump. Waar media meldden dat de inauguratie van Trump beduidend minder bezoekers trok dan Obama vier jaar eerder, beweerde perschef van het Witte Huis Sean Spicer dat de inauguratie van Trump de drukst bezochte ooit was.

Het publiek bij de inauguraties van Trump in 2017 (links) en Obama in 2013 (rechts).

Hoewel foto’s het tegendeel bewezen, werd Spicer later verdedigd door Trumps adviseur Kellyanne Conway, die de claims van Spicer afdeed als „alternatieve feiten”. Dat deed denken aan het Ministerie van de Waarheid uit het boek van Orwell, dat zich bezighield met het presenteren van ‘alternatieve feiten’.

Of er een direct verband is tussen die uitspraken en de stijgende verkoop is niet helemaal duidelijk, omdat 1984 nog altijd veel wordt gelezen op scholen. Bovendien wordt de lijst van Amazon elk uur ververst, waardoor het goed mogelijk is dat het boek snel uit de top 10 verdwijnt.

Snowden

Het boek was in 2013 ook plots te zien in de lijst met bestsellers. Directe aanleiding was toen Edward Snowden, de klokkenluider die onthullingen deed over massasurveillance door de Amerikaanse geheime dienst NSA.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang donderdag de beste leestips in je mailbox!

Reageer op artikel:
Waarom George Orwells 1984 in bestsellerlijst staat
Sluiten